Ακόμα πιο σκούρα γίνονται τα πράγματα για την ΑΕΠΙ, ύστερα από τη χθεσινή -τελεσίδικη- απόφαση του Εφετείου εναντίον της, σύμφωνα με την οποία καλείται να πληρώσει (περίπου) 30.000.000 ευρώ σε συνθέτες και στιχουργούς.
Όπως γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στο e-teradio, το δικαστήριο αποφάσισε πως παρακρατούσε ως προμήθεια περισσότερα χρήματα από της αναλογούσαν, π.χ. 37.5% από τη δημόσια εκτέλεση τραγουδιών, ενώ της αναλογούσε ένα 24%.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, διαβάζουμε ότι το Εφετείο έκρινε καταχρηστικές τις παρακάτω πρακτικές:
1) Δεν έδινε λογαριασμό στα μέλη της (συνθέτες και στιχουργούς) για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία.
2) Δεν συνεργαζότανε με τους δημιουργούς στο αμοιβολόγιό τους και στη διανομή των χρημάτων - κανείς δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο μοιράζει τις εισπράξεις που κάνει η ΑΕΠΙ (εκτός από τα 52 χιλ. ευρώ που γνωρίζουμε πως έπαιρνε κάθε μήνα ο διευθύνων σύμβουλος).
3) Δεν ενημέρωνε ούτε καν πως μοίραζε το 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Το απίστευτο, όμως, είναι η καθυστέρηση ...21(!!) ετών με την οποία κινήθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού η καταδικαστική απόφαση αποτελεί την τελευταία πράξη μιας υπόθεσης που είχε ξεκινήσει το 1996, όταν η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης & Γιώργος Κουμεντάκης είχαν προσφύγει στον νόμο εναντίον της.
Δυστυχώς, αυτό λέει πολλά από μόνο του. Για ένα γενικότερο πλαίσιο με το οποίο «λειτουργούν» πολλά κακώς κείμενα στη χώρα μας...