Christopher Sherman / Interview Magazine

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης David Cronenberg, γνωστός για έργα όπως The Fly, Videodrome και Crash, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Interview Magazine με τον Jim Jarmusch ότι η εμπειρία του κινηματογράφου δεν τον συγκινεί πλέον. Παρότι υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φιγούρες του είδους body horror, σήμερα δηλώνει πως απολαμβάνει περισσότερο να βλέπει ταινίες στο σπίτι – ακόμα και στο… ρολόι του.

Γιατί ο Cronenberg σταμάτησε να πηγαίνει σινεμά

Μιλώντας για την καθημερινότητά του, ο Cronenberg ανέφερε πως εδώ και χρόνια αποφεύγει τις κινηματογραφικές αίθουσες. «Βλέπω ταινίες σε αίθουσες μόνο σπάνια, κυρίως σε φεστιβάλ. Η ποιότητα της προβολής δεν είναι πάντα καλή», εξήγησε.

Σε μια χαρακτηριστική στιγμή, ανέφερε πως είχε πει στον Spike Lee κατά τη διάρκεια του Venice Film Festival: «Spike, βλέπω το Lawrence of Arabia στο ρολόι μου και βλέπω κάθε μία από τις χίλιες καμήλες!»

Με αυτό το χιούμορ, ο Cronenberg ήθελε να τονίσει πως η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που παρακολουθούμε ταινίες και πως για εκείνον, η μαγεία του σινεμά δεν βρίσκεται πια στην αίθουσα, αλλά στην ατομική εμπειρία.

Η τεχνολογία ως απελευθέρωση για τους δημιουργούς

Ο σκηνοθέτης του The Shrouds τόνισε επίσης πως οι σύγχρονες πλατφόρμες streaming δεν είναι κατώτερες, απλά διαφορετικές: «Οι άνθρωποι μιλούν με πάθος για τις σειρές και τις ταινίες στο streaming, όπως κάναμε παλιά όταν βγαίναμε από το σινεμά

Επιπλέον, ο Cronenberg δεν έχει καμία νοσταλγία για τη δουλειά με φιλμ. Αντίθετα, τη βρίσκει περιοριστική: «Το μοντάζ ήταν εφιάλτης. Τώρα έχουμε πλήρη έλεγχο – και όλοι είμαστε λίγο control freaks όταν φτιάχνουμε ταινίες.»

Τελευταία λέξη: Η νοσταλγία δεν αρκεί

Παρόλο που έχει αγάπη για τις παλιές ταινίες, ο David Cronenberg δεν αισθάνεται την ανάγκη να επιστρέψει στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. «Έχω νοσταλγία για τις παλιές ταινίες, αλλά όχι την ανάγκη να γυρίσω με φιλμ, όπως ο Spielberg.»

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured