Αγγλόφωνο ντεμπούτο για τον Νορβηγό σκηνοθέτη του Σιχάθηκα Τον Εαυτό Μου, Kristoffer Borgli, παραγωγή με την υπογραφή του Ari Aster και του σπουδαίου πρωταγωνιστή του (και – hot take –  του καλύτερου εν ζωή ηθοποιού αυτή τη στιγμή), Nicolas Cage, αλλά και τα φημισμένα πια studios της A24 να επισφραγίζουν το hype. Το Dream Scenario είχε όλα τα φόντα να γίνει η arthouse κωμωδία της χρονιάς και μια cult παραγωγή-σχόλιο σε μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες των τελευταίων ετών: αυτής του cancel culture. Να όμως που και οι καλύτερες προθέσεις δεν φτάνουν για να κάνει κανείς το μήνυμά του σαφές και ελκυστικό, πόσο μάλλον όταν δεν έχει αποφασίσει στην πραγματικότητα καν ποιο είναι αυτό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Paul Mathews (Nicolas Cage) είναι η επιτομή του απλού, καθημερινού και εξόχως… βαρετού ανθρώπου, που ζει με τη σύζυγό του και τις δυο του κόρες εργαζόμενος ως καθηγητής πανεπιστημίου. Διαρκές βάρος στην καθημερινότητά του είναι η ίδια του η αναβλητικότητα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, που του στερούν την εκπλήρωση του μεγάλου του ονείρου: να γράψει ένα ερευνητικό βιβλίο Εξελικτικής Βιολογίας. Αυτό, αλλά και το γεγονός ότι απλώς παρακολουθεί τον χρόνο να περνά και τον κόσμο από το παρελθόν (ή και το παρόν του) να προοδεύει, κάνοντας όσα ο ίδιος δεν τολμά ποτέ να διεκδικήσει.

Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν ραγδαία, όταν ο Paul συνειδητοποιήσει ότι ξαφνικά ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων γύρω του αρχίζουν να τον βλέπουν στον ύπνο τους. Στα όνειρά τους, εκείνος μοιάζει να είναι απλά παρών χαζεύοντας αμέριμνος, όσο τα άτομα που τον βλέπουν φαίνεται πως διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Σύντομα αυτή του η απρόσμενη παρουσία θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μετατρέποντάς τον στο απόλυτο social media sensation ολόκληρου του κόσμου και με το ανέλπιστο virality που λαμβάνει το πρόσωπό του να του ανοίγουν για πρώτη φορά πόρτες ώστε να γίνει αυτός που πάντα ήθελε. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, έτσι;

Για κακή τύχη του Paul, το ανεξήγητο φαινόμενο στο οποίο πρωταγωνιστεί θα πάρει γρήγορα μια πολύ σκοτεινή τροπή: εκείνος θα αρχίσει να παρουσιάζεται εξαιρετικά βίαιος στα όνειρα του κόσμου, σκορπώντας τον θάνατο και δυνατές ανατριχίλες σε όλη την υφήλιο. Και αυτή η τροπή δεν θα μπορούσε να γεννήσει τίποτε άλλο πέρα από την πιο προφανή και επίκαιρη συλλογική αντίδραση του σήμερα: ένα αβάσταχτο μαζικό cancel.

Στο Dream Scenario, ο Borgli επιχειρεί με έναν πραγματικά έξυπνο και catchy τρόπο να σχολιάσει τη σύγχρονη σοσιαλμιντιακή κουλτούρα που επηρεάζει ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής μας ζωής και φυσικά την κουλτούρα της υπερέκθεσης στη δημόσια σφαίρα δίχως ουσιαστικό λόγο. Είναι αυτή η πραγματική ζωή ή μήπως ένα όνειρο που κάποτε θα τελειώσει; Σε αυτό το κλίμα αναπτύσσεται το πρώτο – και πραγματικά απολαυστικό – μέρος του φιλμ, που στο πρόσωπο του εξαιρετικά ταλαντούχου Nicolas Cage βρίσκει τον καλύτερο πιθανό πρωταγωνιστή-αντιήρωα.

Όμως τα πράγματα χαλάνε στην πορεία όταν το σενάριο του Dream Scenario αποδεικνύεται πως δεν είναι τελικά και τόσο ονειρικό όσο φαινόταν. Κι αυτό μιας που ο Borgli πέφτει θύμα του ίδιου του του ναρκισσισμού, προχωρώντας τελικά σε ηθικολογικές καταγραφές φαινομένων που έτσι κι αλλιώς ξέρουμε πως υπάρχουν, μέσα από νέες σκηνές με όνειρα – σαν να κάνει cross out σε bullets θεματικών για το φιλμ του. Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι ο χαρακτήρας του Cage, αλλά και των μελών της οικογένειάς του, που βιώνουν εξίσου τις συνέπειες της κουλτούρας του κυνισμού και της ακύρωσης, να μην αποκτούν ποτέ το απαραίτητο βάθος, που θα αποτελούσε το πραγματικό και απαραίτητο για την ουσία της ταινίας σχόλιο σε όλα τα παραπάνω φαινόμενα.

Έτσι, από εκεί που η ταινία ξεκινά ως μια απαραίτητη παρέμβαση στον content-driven κόσμο του σήμερα, εν τέλει εξελίσσεται η ίδια ως ένα σύνολο από σεκάνς με content-σιγουράκι, που παρά το οξυδερκές της χιούμορ και την βαθιά ανθρώπινη ερμηνεία του Cage αποτυγχάνει τελικά στον σκοπό της.

Ας μην είμαστε όμως σκληροί: το φιλμ του Kristoffer Borgli είναι εμφανές ότι εμπνέεται από σενάρια σαν αυτά που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν ο συναρπαστικός Charlie Kaufman – και αυτό είναι από μόνο του ισχυρό αβαντάζ – , ενώ είναι βέβαιο ότι κατέχει πολύ καλά το σπορ της παρατήρησης και ανάγνωσης του κόσμου εκεί έξω. Αναμένουμε λοιπόν και ένα επόμενο κινηματογραφικό εγχείρημα του δημιουργού, που θα ξεπερνά τη συλλογή των δεδομένων και θα περνά στη δύσκολη πίστα της ανάλυσής τους.

Δείτε το trailer της ταινίας:

Το Ονειρικό Σενάριο προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή της Tanweer.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή