Το Sonik #77 στα περίπτερα

Sonik77 

Στο SONIK #77 που κυκλοφορεί ήδη εκεί έξω, στην ίδια τιμή, των 3.50 ευρω...

...Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα reunions!

Επαιρναν τους πιο ισχυρούς όρκους (στο Θεό τέλος πάντων που πιστεύουν) οι Stone Roses τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν θα επανασχηματιστούν.

Κι όμως, τα 10 εκατομμύρια λίρες για τις πρώτες τρεις εμφανίσεις τους το 2012 και τα εχέγγυα ενός θριαμβευτικού εμπορικού come back, τους έκαναν να ξανασκεφτούν αυτό το «ποτέ» και να ενδώσουν σε ένα reunion που θα σταθεί δίπλα στα δεκάδες που έχουν λάβει χώρα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τελικά, και τον τάφο της μπάντας ξεσκάλισε ο John Squire (παρά τις αντίθετες δηλώσεις του 2009) και την προσωπική του πικρία παραμέρισε ο Ian Brown, που το 2009 είχε δηλώσει στο περιοδικό Word για το συνεργάτη του: «Μου έστειλε ένα κομμάτι εδώ και 18 μήνες –πολύ καλό, ακουγόταν όμορφο, μου άρεσε– αλλά οι γιοι μου μου είπαν: “Μπαμπά, δεν μπορείς να δουλέψεις μ’ αυτό. Ο άνθρωπος σε πούλησε έτσι δεν είναι;”».

reunions2

Να αποδώσουμε τιμή και δόξα «σε όσους αντιστέκονται στο χρήμα» ή να μη στοιχηματίσουμε τόσο εύκολα σε κάτι που με τις κατάλληλες συνθήκες σχεδόν πάντα συμβαίνει;

reunions3

Το SONIK by avopolis.gr, παρουσιάζει τις 10 μπάντες που αντιστέκονται σθεναρά σε ένα ενδεχόμενο επανένωσης και εξηγεί τους λόγους που δεν συνέβη αυτή μέχρι τώρα...

ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ή ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ;

ellinikos-agglikos1

Τα τραγούδια είναι ο πιο άμεσος και λαϊκός τρόπος να εκφραστεί ένας άνθρωπος. Είτε είναι καλλιτέχνης και γράφει μουσική ή στίχους, είτε απλώς λατρεύει την μοναδικότητα της αντιστοιχίας του τραγουδιστή και του εαυτού του.

Το θέμα όμως περιπλέκεται όταν εισέρχεται ένας σημαντικός παράγοντας στη διάδοση του μηνύματος: Η γλώσσα.

ellinikos-agglikos2

Στο επερχόμενο SONIK by avopolis.gr που κυκλοφορεί καταπιανόμαστε με το ζήτημα του αγγλικού/ελληνικού στίχου. Πρώτα με τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις των ίδιων των καλλιτεχνών και στη συνέχεια με μια πολύ ενδιαφέρουσα αρθρογραφία από τους (συνήθεις υπόπτους - αρθρογράφους μας) Νίκο Σβέρκο, Αλέξανδρο Τοπιντζή, Διονύση Κοτταρίδη, Αντώνη Ξαγά και Άρη Καραμπεάζη.

Τα αρχαία ελληνικά στην εγχώρια μουσική δημιουργία - Από το Βαγγέλη Παπαθανασίου στους Rotting Christ

ellinikos-agglikos4

«Τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα» είπε η Θάλεια Δραγώνα (ειδική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας) σε ομιλία της και έπεσαν να την φάνε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Τεράστιος ο φόβος τους μήπως και περάσει στη λήθη η γλωσσική μας κληρονομιά και φτωχύνουμε πνευματικά. Ίσως έχουν δίκιο, αλλά προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός, από την στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχα παθιασμένες φωνές για την κάκιστη διαχείριση της πνευματικής μας κληρονομιάς;

It’s all Greek to me

ellinikos-agglikos6

Εξαιρώντας τους rock-starts Rammstein, την ξεπεσμένη γερμανόφωνη industrial-goth σκηνή και αρκετά από τα βορειοευρωπαϊκά black και pagan metal groups, o σκληρός ήχος δεν ταίριαξε ποτέ με τις τοπικές γλωσσολαλιές. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση

LA MIA BANDA SUONA IL ROCK - Το ζήτημα της γλώσσας στο ροκ, εντός κι εκτός συνόρων

ellinikos-agglikos7

Οι Ιταλοί είναι ιδανικά πιο απατεώνες, αλλά και εξαιρετικά πιο δημιουργικοί από εμάς ως λαός, παρά τα της δήθεν «κοινής φάτσας-ράτσας». Συνεπώς, όταν ακούς τον 70s ιταλό camp rocker Ivanno Fossati να ισχυρίζεται ότι η μπάντα του παίζει ροκ και αυτό το ροκ είναι λίγο bambino και λίγο… latino, αλλά τέλος πάντων αυτό δεν έχει καμία σημασία, διότι στο τέλος της μέρας είναι… «rock», τότε αντιλαμβάνεσαι ότι το ροκ καταρχήν δεινοπαθεί σε γλώσσες και διαλέκτους πέραν της αγγλικής.

Η ψευδαίσθηση του διλήμματος ελληνικού / «ξένου» στίχου... Πως μπορεί να πονάς, να λυπάσαι, να θυμώνεις σε ξένη γλώσσα;

ellinikos-agglikos5

Ελληνικός στίχος ή αγγλικός; Ένα δίλημμα παλαιό, το οποίο έχει ήδη μεγαλώσει μερικές γενιές και ολοένα υποτροπιάζει (από τα 60s, όταν και πρωτοεισήχθησαν τα καινά δαιμόνια του ροκ στα παρθένα μέρη μας, στα αγγλόφωνα 80s, στις Τρύπες και τους κλώνους τους, έως το σήμερα όπου το αγγλόφωνο είναι πάλι καβάλα στο άλογο).

Άλλο γιε-γιε, κι άλλο γιο-γιο (;)

Αλλο πράμα το “fuck you” κι άλλο το «άντε και γαμήσου», όσο κι αν εννοιολογικά πρόκειται ακριβώς για την ίδια ευχή – ανεξαρτήτως επιπέδου αγγλομάθειας τόσο του πομπού όσο και του δέκτη. Κι εδώ ανακύπτουν τα ερωτήματα: είναι παντελώς ανεξάρτητο το μέσο απ’ το τελικό αποτέλεσμα;

ellinikos-agglikos3

 

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το SONIK παρουσιάζει τα στοιχεία της πτώσης της ελληνικής δισκογραφικής αγοράς και μιλάει με ανθρώπους από δισκογραφικές εταιρίες, καλλιτέχνες και δισκοπωλεία.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στην έρευνα, η πτώση της αγοράς για τη φυσική πώληση σε δισκοπωλεία και αλυσίδες, ήταν για την ελληνική αγοράδραματική. Σχεδόν ένα στα τρία cd δόθηκαν το 2011 σε σχέση με το 2010 (1.144.441 κομμάτια το 2011 έναντι 3.331.819, το 2010), ενώ υπάρχουν και format που «εξαφανίστηκαν».

fakelos2

Το να επιχειρήσει κανείς να καταγράψει λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση στο ελληνικό δισκογραφικό σκηνικό, θα απαιτούσε την έκταση ενός τεύχους και στο τέλος θα προκαλούσε ακατάσχετη βαρεμάρα στην πλειοψηφία των αναγνωστών. Το να βρούμε όμως τα πραγματικά στοιχεία και να καλέσουμε μερικούς από τους ανθρώπους - πρωταγωνιστές της μουσικής μας βιοτεχνίας (από δισκογραφικές, από δισκοπωλεία και όχι μόνο) να μας δώσουν τη δική τους οπτική για την παρούσα κατάσταση και το μέλλον της φυσικής πώλησης, παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον...

fakelos3

Περισσότερα στο επερχόμενο SONIK που κυκλοφορεί και πάλι με την τιμή των 3,50 ευρώ, με τη βοήθεια και της δικής σας, πολύ μεγάλης αποδοχής! 

Ακόμη:

Backstage με το Mark Lanegan

Liebe: αγαπημένα άλμπουμ από τα 80s

Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: η αρχή του τέλους;

Download ή συνδρομή;

Διπλάσια η ζήτηση για 45ρια!

Download των αγαπημένων μας κομματιών

Reviews: Shins, Dr John, Dirty Three, Graham Coxon, Grinderman, Julia Holter, La Sera, Mars Volta, The Men, Lee Ranaldo, Stranglers, Paul Weller, Cannibal Corpse, Aura Noir, Flying Colors, Paradise Lost, Eyvind Kang, Sylvester Anfang II, Amadou & Mariam, Mairi Morrison & Alasdair Roberts, Vijay Iver Trio, Charles Gayle Trio, Esperanza Spalding, Floratone, Jeff Parker Trio, Gregory Porter, Tord Gustavsen Quartet, Todd Daniel Snider, Clark, Kindness, Voices from the Lake, John Foxx and the Maths, Madonna, Nedry, Monolake, Orbital, Melanie Fiona, Estelle, Rocket Juice & the Moon, Teyana Taylor, Macy Gray, Planet Asia, Nicki Minaj, Olga Kouklaki, Spyweirdos, Simon Bloom, Mωρά στη Φωτιά, Κ. Βήτα, Ορέστης Ντάντος & πολλά άλλα!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured