Η επιστροφή είθισται να είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με παράλληλες δημιουργικές δραστηριότητες (βλέπε κυκλοφορία του ολοκαίνουριου Sillyboy και αρκετό DJing σε αγαπημένα στέκια –TΩΡΑ Κ44 αυτό το Σάββατο 22/9, clown party, yeah!) και με μια σειρά από σημαντικά συναυλιακά γεγονότα όπως το Reworks Festival (http://www.reworks.gr/2012/), που επιμελείται ετησίως στη Θeσσαλονίκη η υπερδραστήρια ομάδα των ΝΟΝ.
Στα δικά μας, η επιστροφή της στήλης θεώρησα ότι θα πρέπει να είναι το ίδιο μαζική όπως και η αναχώρησή της πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα, εξ ου και έχω ετοιμάσει μια δεκάδα αναφορών σε νέα singles και μια πεντάδα σε ό,τι αφορά νέες άλμπουμ και compilation κυκλοφορίες. Για τη νέα σεζόν θα επιδιώξω να δώσουμε περισσότερο βάση στην urban μουσική κουλτούρα και στα πιθανά crossover των indie συγκροτημάτων και ευελπιστώ να ξεκουράσουμε για λίγο την (ταλαιπωρημένη τελευταία) χορευτική σκηνή.
Για μία ακόμη χρονιά, λοιπόν, let's push things forward!
10 singles για την επιστροφή στην πόλη
1. Project E – Megacity EP (MERC)
Aβάν-γκαρντ αισθητική, 1980s synth pop χροιά και η disco house σταθερά του Mark E, ο οποίος συνεργάζεται εδώ με τον κιμπορντίστα Νat Woodcock για τα 3 κομμάτια του λίγο italo, λίγο Detroit, Megacity EP. Κυκλοφορεί 24/9.
2. Αirhead – Pyramid Lake (R&S)
Πειραματική dub με μπόλικα percussions και ακόμα πιο βαρύ μπάσο.
3. VCMG – AfterMaths EP (Mute)
To νέο EP των Vince Clarke (Erasure/Yazzoo /Depeche Mode) και Μartin Gore (Depeche Mode), electro-techno-trance-o-φέρνει και συνοδεύεται από αφρόκρεμα remixers, όπως Alva Noto, Gesaffelstein και LFO.
4. Tom Flynn – Freshly Squeezed EP (Leena)
To ντεμπούτο του Tom Flynn για το sub label της Mobilee περιλαμβάνει τον house δυναμίτη "Do You Like Bass?" και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του παραγωγού σε label όπως η Dirtybird του Claude Von Stroke.
5. Merveille & Crosson – DRM pt.2 (Visionquest)
3 νέα κομμάτια από το jazzy deep house project των Merveille & Crosson, που λειτουργούν σαν προπομπός του άλμπουμ τους για το label των superstar DJs Visionquest. Στο φιλικό για τις πίστες "Αgain & Again" ακούγονται οι τρομπέτες του Creg Paulus των No Regular Play και ακολουθούν οι συμμετοχές της Banana Lazuli στο υπνωτικό "Αt The Seams", καθώς και το πιάνο της Kate Simko στην αφηρημένη electronica του "Pending".
6. Gady Mizrahi aka Baby Prince – Nobody EP (Somethink Sounds)
Μια remix συμπάθεια η οποία κατέληξε σε φιλία και επίσημη 12ιντση κυκλοφορία. Ο Gadi Mizrahi (1/2 των Wolf & Lamb) κυκλοφορεί τη Δευτέρα 24/9 το νέο του single για λογαριασμό της ανερχόμενης λονδρέζικης ετικέτας Somethink Sounds. H απάντηση της house στη chillwave μόδα με το απαραίτητο νεοϋορκέζικο soulful twist.
7. Ejeca – Horizon EP (Needwant)
Μαζική επιστροφή της 1990s garage house σκηνής στο Λονδίνο κι αυτό το single του Εjeka φέρει τεράστιο μέρος της ευθύνης.
8. Some Wise Guy – Tsibousi 001 edits
Νέο αθηναϊκό label που ειδικεύεται στα edits με το έξυπνο όνομα Tsibousi. Ο Some Wise Guy –πιθανόν ο πιο ψηλός DJ της αθηναϊκής σκηνής– υπογράφει δύο ξεσηκωτικά house edits από Velodrome και Bombscare.
9. The Japanese Popstars feat. Green Velvet – Matter Of Time (Gung Ho! Recordings)
To techno hit του καλοκαιριού, με τις υπογραφές όλως των superstar DJs –από τον Laurent Garnier μέχρι τον Digweed. Με τις ευλογίες του Ibiza Μusic Conference, είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγετε αν συχνάζετε σε «καθαρά club», που λέει κι ο μαν από το ενTechno.
10. DJ 3000 & Friends – V.A. (Motech)
Dapayk Solo, Mr. O, DJ 3000 και T. Linder συνεισφέρουν από ένα κομμάτι έκαστος στη νέα κυκλοφορία της Motech. Ο πρώτος παίζει deep & sexy house, o δεύτερος techno, ο τρίτος latin house και ο τελευταίος jackin' house.
5 άλμπουμ/συλλογές για την επιστροφή στην πόλη
1. Kawatin – K-Truck (Ricochet)
Σπασμένα techno beats από τον Ιάπωνα Kawatin πάνω σε υπνωτικές μελωδίες και χαοτικές ατμόσφαιρες για την πρώτη του κυκλοφορία στη Ricochet. Το K- Truck περιλαμβάνει έντεκα deep/progressive/tech house συνθέσεις, οι οποίες καταφέρνουν να σε ταξιδέψουν ακόμα κι αν δεν διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας –τουλάχιστον όσον αφορά στην ενορχήστρωση. Μεγάλα μπάσα που ενίοτε φλερτάρουν με την πρόσφατη μορφή της dubstep και μια δόση ψυχεδέλειας σε έναν δίσκο που (πιθανόν) να αφυπνίσει τους παλαίμαχους των progressive house breaks.
2. Various Artists – Metronomy mixed Late Night Tales (EMI)
Ξεκινάει ωραία –με Outkast– τη Late Night Tales συλλογή του o Joseph Mount aka Metronomy, αλλά κάπου στην προσπάθεια να παντρέψει στο ίδιο mix τον Dr. Octagon, την Cat Power και τους Αutechre, το κάνει λίγο καταραμένο, μαύρο με την έννοια του goth και ολίγον δύστροπο. Την παρτίδα σώνουν η synth pop διασκευή του στο εκλεκτό "Ηypnose" του Jean Michel Jarre και η επιλογή του "Εye In The Sky" των Alan Parson's Project.
3. Various Artists – Culprit: Above The City 2 (Culprit)
Έναν χρόνο πριν, μέσα από το volume 1 της συλλογής Above The City, είχαμε κάνει από το Ιncoming τις συστάσεις για το υπερδραστήριο label του Λος Άντζελες που φέτος (ως αναμενόταν) έγινε παγκόσμιο trend και τα περίφημα πάρτυ του στην ταράτσα του ξενοδοχείου Standard αντιγράφηκαν ανά τον κόσμο. Σέξι και τρόπον τινά ρομαντική house για την προχώ γενιά των 30άρηδων που επιλέγουν να βλέπουν το ηλιοβασίλεμα από cool ταράτσες ακριβών ξενοδοχείων και να λικνίζονται σε vibes, τα οποία ευνοούν την κατανάλωση ουσιών. Κάπου εκεί υπολογίστε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η ομάδα της Culprit έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην καθιέρωση του deep house ήχου.
4. Various Artists – International Feel: A Compilation (International Feel)
Πολύ πριν πείσει τον θρύλο DJ Harvey να επιστρέψει δυναμικά στη δισκογραφία και δει τα δωδεκάιντσά του να γίνονται ανάρπαστα, ο Mark B (από την Ουρουγουάη) έστησε ένα από τα αγαπημένα labels αυτής της στήλης, με μοναδικό σκοπό να κυκλοφορήσει δίσκους που θα αντέξουν στον χρόνο και θα υποχρεώσουν μια σειρά από πρωτοκλασάτους DJs παγκοσμίως σε υπόκλιση. 2 CDs και 21 κομμάτια της επιλογής του αφεντικού κυκλοφορούν στις 8/10 και αποδεικνύουν τόσο την αντοχή στον χρόνο, όσο και την αυθεντικότητα της κάθε κυκλοφορίας. Με κύριο σκοπό να διασκεδάσουν, να μορφώσουν και να ταξιδέψουν τον ακροατή σε balearic (αν και θεωρώ μικρό τον όρο για να υπερασπιστεί το εύρος του ήχου του label) ηχητικά μονοπάτια. Όποιο είδος μουσικής κι αν προτιμάτε, αυτή η συλλογή κρίνεται απαραίτητη. Κυρίως γιατί είναι ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον έχετε προσεγγίσει τη μουσική μέχρι σήμερα.
5. Βaker & Baumecker – Transsektoral (Ostgut Ton)
Όντως ένας techno δίσκος μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να αναπαραχθεί σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη. Το παρόν δίδυμο της βερολινέζικης σκηνής φαίνεται να γνωρίζει αυτή την αξία καλά. Στο ντεμπούτο τους λοιπόν για το σεβαστό label Ostgut Ton, ανακατεύουν την τράπουλα του ήχου της πόλης μπερδεύοντας στοιχεία από τη glitch house, το dubstep, το ambient και τα broken beats. Το Transsektoral είναι πολυμορφικό και θα μπορούσε να ακούγεται ενδιαφέρον, αν η χροιά των ηλεκτρονικών του δεν έβγαινε τόσο απόμακρη και παγωμένη προς τον ακροατή. Από την άλλη, αν ο σκοπός του project ήταν να δημιουργήσουν –μέσω ενός ρομπότ– έναν δίσκο με τα είδη που επηρέασε η techno, τότε έφτασαν αρκετά κοντά.