Ένα νέο κανάλι, το MTV, ξεπήδησε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και συστήθηκε στη νεολαία της εποχής με ένα χαρακτηριστικό τραγούδι. «Video killed the Radio Star» ήταν το ρεφρέν του τραγουδιού των The Buggles, που δύο χρόνια νωρίτερα είχε σαρώσει τα charts.
Το συγκρότημα από το Ουίμπλεντον της Αγγλίας θεωρήθηκε η synthpop/new wave εκδοχή των Beatles και το εν λόγω τραγούδι αποτέλεσε εκείνο που τους χάρισε το δισκογραφικό συμβόλαιο του 1977, ενώ παράλληλά έκανε τα τρία μέλη του άθελά τους να συνδέσουν την έναρξη της εποχής της τηλεόρασης με τη μεγαλύτερή τους επιτυχία. Fast forward 41 χρόνια (και κάτι ημέρες) μπροστά, για να παραδεχτούμε ότι έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος δέχεται τα μουσικά ερεθίσματα. Οι δίσκοι βινυλίου και τα μουσικά cd έχουν αποτελέσει παρελθόν και οι online streaming υπηρεσίες είναι εκείνες που διανέμουν τους ήχους, σε κάθε είδος μουσικής.
Τα μεγάλα συγκροτήματα του παρελθόντος παραμένουν στην επικαιρότητα με διαφορετικές μορφές, αφού συνεχίζουν να εξαργυρώνουν την ιστορία τους με διάφορους τρόπους μάρκετινγκ που πριν από 30, 40 ή 50 χρόνια δεν φαντάζονταν καν: βγάζουν χρήματα από ατελείωτες περιοδείες, από πανάκριβο merchandise, από εμφανίσεις σε live streaming, ακόμη κι από online πλατφόρμες διασκέδασης που χρησιμοποίησαν τα τραγούδια τους. Η συνδυαστική αγάπη του κοινού για τα θεματικά φρουτάκια και για τα συγκροτήματα-θρύλους έχει δημιουργήσει μία νέα αγορά, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Άλλωστε, τα θεματικά φρουτάκια αποτελούσαν πάντοτε σημείο αναφοράς στα online casinos ή ακόμη και στα επίγεια, καθώς εκτός από τα μουσικά θέματα, πάντοτε ήταν στη μόδα τα παιχνίδια με θέμα την αρχαία Ιστορία και τις ταινίες.
Αυτό που φαίνεται, πάντως, να συμβαίνει είναι ότι η εποχή του video μάλλον πεθαίνει. Τουλάχιστον όπως την ξέραμε. Και όπως φαίνεται, έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη να… «σκοτώσει» τα παραδοσιακά videoclip. Αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς σιγά-σιγά πολλά συγκροτήματα δίνουν «χώρο» στην τεχνολογία προκειμένου να φτιάξει τα official video clip τους. Πιο πρόσφατη μπάντα που έκανε κάτι τέτοιο ήταν οι Meshuggah που έδωσαν στην τεχνητή νοημοσύνη τα ηνία και εκείνη «έντυσε» με εικόνες το τραγούδι «They Move Below», που είναι το πρώτο single από το νέο άλμπουμ τους, «Immutable». Πριν από αυτούς όμως, υπήρχαν κι άλλοι…
Το 2017, οι διάσημοι Βρετανοί Muse αποφάσισαν να αφήσουν τη δημιουργία του βίντεο κλιπ του «Dig Down» στις ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης. «Τραβώντας» για μία μακρά περίοδο υλικό από διάφορα βίντεο καλλιτεχνών, πολιτικών και άλλων διασημοτήτων που κυκλοφορούσε κάθε μέρα στο διαδίκτυο, επιλέχθηκαν όλες οι σκηνές με τις λέξεις που συνέθεταν το τραγούδι και αφού στη συνέχεια μέσω της τεχνητής νοημοσύνης συνδέθηκαν και συγχρονίστηκαν με τους στίχους, το αποτέλεσμα υπήρξε άκρως εντυπωσιακό.
Πρόσφατα, οι Kasabian επέλεξαν επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να γυρίσουν το βίντεο κλιπ του «Scriptvre». Σκοπός ήταν να μετατραπεί η εκτέλεση του κομματιού από συναυλία τους σε κινούμενα σχέδια. Και το πέτυχαν, με τη βοήθεια μιας δημιουργικής ομάδας και φυσικά της ΑΙ.
Οι Duran Duran ήταν από τα συγκροτήματα που ακολουθούσαν από νωρίς τις τάσεις της τεχνολογίας. Μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν πρωτοπόροι στα 80’s με βίντεο σε υψηλή ποιότητα, αλλά και ότι το 1997, ήταν οι πρώτοι που τόλμησαν το ψηφιακό format στην κυκλοφορία του «Electric Barbarella», με τη χρήση του, τότε πολύ νέου, Liquid Audio, την ψηφιακή μορφή αρχείων που άνοιξε τους πρώτους δρόμους προς την ηλεκτρονική διανομή μουσικής. Κάπως έτσι, δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη όταν με την επιστροφή τους, το 2021, επέλεξαν την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία του μουσικού βίντεο που θα συνόδευε το νέο «INVISIBLE».
Οι επίσης δημοφιλείς Editors χρησιμοποίησαν τα πλέον πρωτοποριακά μέσα της τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν το πιο σκοτεινό και με εξαιρετικά visuals κομμάτι – επιστροφή. Μπορεί να κράτησαν χαμηλούς τόνους από το 2019 μέχρι σήμερα, το νέο άλμπουμ τους όμως «Heart Attack» διαμηνύει μία ανανεωμένη εποχή για τους ίδιους, ενώνοντας τις ικανότητές τους με τον σκηνοθέτη Felix Geen, εξειδικευμένο στο visual art. Απόδειξη το νέο μουσικό βίντεο που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.