Πέθανε προχθές ένας από τους σπουδαίους δημιουργούς της εποχής μας και λάτρης της Ελλάδας, ο Βρετανός συνθέτης John Tavener.
Ο John Tavener ήταν ο συνθέτης εκείνος που κατάφερε να στρέψει προς την ομορφιά των έργων του ακόμα και ακροατές μη ενδιαφερόμενους για τη σύγχρονη λόγια μουσική ή μη συμμεριζόμενους τα δικά του βαθιά θρησκευτικά πιστεύω. Ίσα-ίσα, ήταν από τους φανατικά θρησκευόμενους από τους οποίους συχνά αμφισβητήθηκε, ειδικά το 2007, όταν παρουσίασε το The Beautiful Names –τον διαλογισμό του πάνω στα 99 ονόματα του Αλλάχ, όπως τα έχει καταγράψει η παράδοση του Ισλάμ– προξενώντας διαδήλωση διαμαρτυρίας των Καθολικών Βρετανών έξω από το Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου θα γινόταν η πρώτη παρουσίαση του έργου.
Ο Tavener ξεκίνησε και ο ίδιος ως Καθολικός και μάλιστα έφτιαξε μερικά από τα σημαντικότερα πρώιμα έργα του εμπνεόμενος από την παράδοση αυτής της εκκλησίας, λ.χ. το Last Rites του 1974, δουλειά πάνω σε κείμενα του Ισπανού μυστικιστή του 16ου αιώνα Ιωάννη του Σταυρού. Εκείνη ωστόσο τη χρονιά τον επηρέασε πολύ το διαζύγιό του με την Ελληνίδα χορεύτρια Βικτόρια Μαραγκοπούλου και χάρη στην όπερα δωματίου A Gentle Spirit την οποία έγραψε εμπνευσμένος από την εμπειρία στράφηκε προς τις μελωδικές παραδόσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας, που τελικά τον κέρδισε και σε πνευματικό επίπεδο λίγο αργότερα.
Χάρη σε αυτόν τον θρησκευτικό δεσμό, ο Tavener ανέπτυξε μια βαθύτερη σχέση και με τη χώρα μας –ήταν μάλιστα στο μοναστήρι του αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα όπου διάλεξε να καταφύγει για να ξεπεράσει τον θάνατο της μητέρας του (1985). Κατέθεσε επίσης μερικά από τα ωριμότερα (και κατά γενική ομολογία καλύτερα) έργα του καταδυόμενος στις ορθόδοξες μουσικές παραδόσεις, ενδεικτικά τα Ikon Of Light, Akhmatova Requiem, Eis Thanaton, The Immurement of Antigone, The Akathist of Thanksgiving.
Ο Tavener είχε χρόνια προβλήματα με την υγεία του, καθώς υπέφερε από σύνδρομο Marfan, ενώ είχε συχνά ταλαιπωρηθεί και από καρδιακές προσβολές. Έφυγε ήσυχα στο σπίτι του στο Dorset, στα 69 του.
{youtube}zhKeEt0o0B8{/youtube}