COUNT BASIE ORCHESTRA
Κυριακή 31 Οκτ. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τρίτη 2 Νοεμβριου Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)
Η πιο μεγάλη και διάσημη ορχήστρα της τζαζ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και μαέστρου Dennis Mackrel και τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών αναμένεται να ενθουσιάσει τους φίλους της τζαζ μουσικής.
Η Κάουντ Μπέϊσι Oρκεστρα αποτελείται από 18 σπουδαίους μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι Clarence Banks (τρομπόνι), John Williams (βαρύτονο σαξόφωνο), Doug Lawrence (τενόρο σαξόφωνο), James Leary (μπάσο) μαζί τους η υπεροχη τραγουδιστρια, ανακαλυψη του ιδιου του Count Basie, μορφη της jazz Carmen Bradford
Το πρόγραμμα της ορχήστρας περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες της από την ίδρυσή της έως σήμερα.
Με 17 βραβεία Grammy, 2 Grammy Hall of Fame Awards και 9 Downbeat Readers and Critics Poll Awards, η ιστορική ορχήστρα που φέρει το όνομα του Count Basie, του θρύλου της τζαζ και ίσως του πιο επιδραστικού μουσικού στην ιστορία της τζαζ μουσικής εμφανιζεται στις 31 Οκτωβριου στο Μεγαρο Μουσικης Θεσαλονικης στα πλαισια του 22o Εθνο-Τζαζ Φεστιβάλ και στις 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. της Αθήνας.
Κάουντ Μπέιζι - Count Basie
Ο Αμερικανός πιανίστας Count Basie (πραγματικό όνομα William Basie) γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1904, στο Ρεντ Μπανκ της Πολιτείας Νιου Τζέρσι.
Πέθανε στις 26 Απριλίου 1984, στο Χόλιγουντ.
Ενώ άλλοι ηγέτες jazz σχημάτων έγιναν γνωστοί και ως συνθέτες ή σολίστες, ο Basie αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη διεύθυνση της ορχήστρας του.
Χρειάστηκε δε, περισσότερα από 40 χρόνια, προκειμένου να τελειοποιηθεί ως band leader. Ενέπνευσε αρκετές λευκές μπάντες του swing, όπως αυτές των Benny Goodman και Artie Shaw, κυρίως λόγω της μοναδικότητας της ρυθμικής βάσης που διέθετε ο ήχος του.
Η πρώτη σύνθεση της Basie Orchestra που ηχογράφησε το κλασικό "One o'Clock Jump" περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον Jimmy Rushing (φωνή) και τον Lester Young (τενόρο σαξόφωνο).
Οι Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra είναι μερικοί από αυτούς που κατά καιρούς στάθηκαν στο πλάι του ως συνεργάτες.
Μπορεί όταν γεννήθηκε να μην υπήρχε καν ο όρος τζαζ, στο τέλος της ζωής του, όμως, το όνομά του κατείχε περίοπτη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους μουσικούς του είδους.
Άλλωστε ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους πιανίστες της λεγόμενης «swing era» όταν ευδοκιμούσαν οι περίφημες μεγάλες τζαζ ορχήστρες.
Την πρώτη δική του μεγάλη ορχήστρα την έφτιαξε το 1935...
Απαράμιλλο στιλ (της εποχής), τότε που τα μέλη της ορχήστρας με τα ομοιόμορφα κοστούμια τους συνωστίζονταν πάνω σε μια μικροσκοπική σκηνή και σε απόσταση αναπνοής από το κοινό τους. Η μπάντα του Μπέιζι χαρακτηριζόταν από έναν πιο ελαφρύ ρυθμό παιξίματος.
«Ο Κάουντ Μπέιζι μπορεί να μην ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης όπως ο Ντιουκ Ελιγκτον ή ένας ερμηνευτής όπως ο Μπένι Γκούντμαν, η μπάντα του όμως αποτελούσε την επιτομή του σουίνγκ».
Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου παντού ακουγόταν μουσική -και οι δύο γονείς του ήταν καλλιτέχνες- ήταν λογικό να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η πόρτα άνοιξε όταν σε μία από τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του τον άκουσε και ο περίφημος παραγωγός Τζον Χάμοντ.
Τον Ιανουάριο του 1937 έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο (στην εταιρεία Decca) δίνοντας ταυτόχρονα συναυλίες σε Σικάγο και Νέα Υόρκη.
Ήδη είχε ξεκινήσει μια σπουδαία καριέρα με πολλά τραγούδια του να σκαρφαλώνουν στο τοπ-τεν αλλά και εμφανίσεις στον κινηματογράφο -όλα αυτά φυσικά με την εκάστοτε μπάντα του.
Μετά τη δεκαετία του '50, όταν πια η μόδα των big bands είχε παρέλθει, ο Κάουντ Μπέιζι συνεργάστηκε με διάσημους ερμηνευτές, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Ελα Φιτζέραλντ, ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ κ.ά. Και με την μπάντα που είχε δημιουργήσει τότε, ξανάφερε το σουίνγκ στο προσκήνιο.
Ο Κάουντ Μπέιζι παρέμεινε ενεργός δισκογραφικά μέχρι και το θάνατό του, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και κερδίζοντας συνολικά εννιά Γκράμι --το τελευταίο μάλιστα το πήρε με το «88 Basie Street» ακριβώς στη δύση της καριέρας του.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια της ζωής του η υγεία του είχε επιβαρυνθεί σημαντικά, αφού ένα καρδιακό επεισόδιο το 1976 τού δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα. Τελικά, πέθανε στα 79 του χρόνια από καρκίνο. Το όνομά του παρέμεινε φυσικά σημείο αναφοράς όχι μόνο στην ιστορία της τζαζ, αλλά και στην ιστορία της μουσικής.
VOCALIST:
Carmen Bradford
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ώρα έναρξης συναυλίας 21.00
Τιμές εισιτηρίων : 60 διακεκριμένη ζώνη – 50 Α ζώνη – 40 Β ζώνη – 30 Γ ζώνη και 25 Ευρώ φοιτητικό.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Στα εκδοτηρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 895938/895939
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του
Αμερικανικού Γενικού Προξενείου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ
Τιμές εισιτηρίων: € 25,00 (Φοιτητικά ) - 35,00 - 50,00 - 60,00 - 80,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Έναρξη προπώλησης: Τρίτη 12 Οκτωβρίου
ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ (ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ:
Στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα Δευτέρα με Παρασκεύη 10 το πρωί με 4 το απόγευμα και τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210-7282333 ή ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr