Δελτίο Τύπου

Το πολυβραβευμένο με Grammy γκρουπ Tinariwen, μία από τις κορυφαίες εν ενεργεία μπάντες του πλανήτη μας, γνωστοί και ως «bluesmen της ερήμου», έρχονται στην Αθήνα για να μας φέρουν λίγη από τη μαγική άμμο της Σαχάρας, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Μαζί τους ο βραβευμένος με Grammy μουσικός Bombino, από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της φυλής των Τουαρέγκ αλλά και χαρισματικούς κιθαρίστες του κόσμου, σε ένα διαφορετικό και δυναμικό live.

Από εξόριστοι αντάρτες σούπερ σταρ της παγκόσμιας μουσικής, τα μέλη της ροκ κολεκτίβας των Τουαρέγκ Tinariwen έχουν ζήσει μια άγρια ζωή από το 1979, που δημιουργήθηκε το συγκρότημα στα σύνορα του Μάλι και της Αλγερίας. Ιδρυτής τους υπήρξε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Ibrahim Ag Alhabib, γιος ενός δολοφονημένου επαναστάτη Τουαρέγκ, ο οποίος κατασκεύασε ως γνωστόν την πρώτη του κιθάρα από ένα μπιτόνι πετρελαίου, ένα ραβδί και ένα καλώδιο φρένου ποδηλάτου. Οι Tinariwen πέρασαν μεγάλο μέρος της δεκαετίας του '80 στην εξορία, τελειοποιώντας τη μουσική τους, καθώς στην πατρίδα του ηγέτη τους, το Μάλι, επικρατούσε κλίμα εξέγερσης. Τα τραγούδια τους έχουν κεντρικό θέμα τους Τουαρέγκ και την πατρίδα τους. Η μπάντα άρχισε να προσελκύει την προσοχή τη δεκαετία του '90, και το διεθνές ενδιαφέρον κορυφώθηκε με την κυκλοφορία του πρώτου τους στούντιο άλμπουμ «The Radio Tisdas Sessions», το 2001. Ακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία, τα «Amassakoul» (2004) και «Aman Iman» (2007), τα οποία κέρδισαν την αναγνώριση των Thom Yorke, Robert Plant, Brian Eno και Carlos Santana. Τα soulful grooves και η χαρακτηριστική κιθαριστική δουλειά τους έχουν προκαλέσει επίσης το θαυμασμό των Wilco, Cat Power, Bon Iver και Jack White.

Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι μπλουζίστες της Σαχάρας, όπως τους αποκαλούν, παραμένουν στο προσκήνιο, δίνοντας φωνή στους Τουαρέγκ, εξακολουθώντας να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους ακροατές με τον πρωτοποριακό ήχο τους assouf (νοσταλγία στα tamashek), ένα συνδυασμό παραδοσιακής δυτικο αφρικανικής και αραβικής μουσικής με μπλουζ, φολκ και ροκ επιρροές από τον Jimi Hendrix, τον Bob Dylan, τον Bob Marley, τους Santana και την κάντρι.

Αυθεντικοί ροκ εν ρολ επαναστάτες, οι Tinariwen έχουν συνεργαστεί με μεγάλα μουσικά ονόματα, όπως οι Mark Lanegan και Kurt Wile, έχουν δώσει περισσότερες από 1100 συναυλίες σε όλο τον κόσμο και έχουν παίξει στη σκηνή με καλλιτέχνες που χαίρουν τεράστιας εκτίμησης, όπως οι Carlos Santana και Robert Plant. Μεταξύ άλλων, έχουν κυκλοφορήσει εννέα στούντιο άλμπουμ, τρία από τα οποία ήταν υποψήφια για Grammy, συμπεριλαμβανομένου του «Tassili», το οποίο κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ παγκόσμιας μουσικής το 2012.

BOMBINO

Τραγουδοποιός, κιθαρίστας και τραγουδιστής, ο εξαιρετικός καλλιτέχνης Omara “Bombino” Moctar θεωρείται από τους πιο συναρπαστικούς blues κιθαρίστες με ιδιαίτερη εκτίμηση τόσο από κριτικούς και καλλιτέχνες όσο και από εκατοντάδες ακροατές απανταχού της γης. Οι εκπληκτικές live εμφανίσεις του, που χαρακτηρίζονται το λιγότερο εντυπωσιακές, καθώς και η δεξιοτεχνία του στην κιθάρα έχουν οδηγήσει πολλούς αξιόλογους κριτικούς μουσικής να τον παρομοιάζουν με τους Jimi Hendrix, Carlos Santana, Neil Young και Jerry Garcia.

Γεννημένος το 1980 στο Tidene του Νίγηρα, ο Bombino είναι μέλος της φυλής των Τουαρέγκ. Ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας όπου για αιώνες έχει αγωνιστεί ενάντια στην αποικιοκρατία και την επιβολή της ισλαμικής κυριαρχίας. Μέχρι σήμερα, η αλληλεπίδρασή του με την κοινότητα των Τουαρέγκ είναι ιδιαίτερα έντονη και έχει βοηθήσει στην ενδυνάμωσή της τόσο καλλιτεχνικά όσο και πνευματικά.

Το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Agadez», κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 2011 από την Cumbancha Records, ενώ την παραγωγή υπογράφει ο Ron Wyman. Το άλμπουμ έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια και γνώρισε τεράστια επιτυχία με αποτέλεσμα ο Bombino να περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο ώστε να προωθήσει τη μουσική του και το σκοπό του. Το Απρίλιο του 2013 έκανε το ντεμπούτο στην Nonesuch Records με την κυκλοφορία του άλμπουμ «Nomad». H ηχογράφηση έγινε από τον βραβευμένο με Grammy παραγωγό Dan Auerbach των Black Keys. Το άλμπουμ σκαρφάλωσε στο Νο 1 των charts του Billboard World Music καθώς και στο iTunes World, ενώ παράλληλα αποθεώθηκε από κορυφαία δημοσιογραφικά μέσα, όπως τα Rolling Stone, New York Times και BBC World Service. Το 2015, ο Bombino συνεχίζει με τη επόμενη δισκογραφική του δουλειά «Azel», αυτή τη φορά με τη συνεργασία του Dave Longstreth (Dirty Projectors). Το «Azel» είναι ένα καθηλωτικό άλμπουμ και ίσως η πιο συνεκτική και πρωτοποριακή δουλειά του μέχρι σήμερα.

Με επτά άλμπουμ στο ιστορικό του, πολυάριθμες live εμφανίσεις στο Austin Psych Fest, στο KEXP και στο Les Musicaves Fest, καθώς και συναυλίες δίπλα σε ονόματα, όπως των Robert Plant, Amadou & Mariam και Gogol Bordello, ο Bombino έχει κατορθώσει να χαράξει μία πολύ διαφορετική πορεία στο χώρο της μουσικής και με το πέρασμα των χρόνων έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα το ταλέντο του αλλά και η αξία του ως μουσικός, δημιουργός και προσωπικότητα.

Οι TINARIWEN στην Αθήνα
+ very special guest: Bombino
19 Σεπτεμβρίου 2024
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Η προπώληση συνεχίζεται

Διαβάστε επίσης:
Tinariwen: Η έρημος, είναι όλη μας η ζωή... (Συνέντευξη, 2019)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured