Τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» εγκαινιάζει το υπουργείο Πολιτισμού.
Η υπουργός Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε 251 παραστάσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που θα λάβουν χώρα σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές εφορείες. Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η ΚΟΑ.
Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκινά στις 18 Ιουλίου και τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου, πάντα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί.
Η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι «το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες. 750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 προσωπικό εντόπιοι συνεργάτες».
Οι δράσεις ξεκινούν στις 18 Ιουλίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία.
Πρόκειται για έναν θεσμό που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένος και τον οποίο η πανδημία επέσπευσε.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 το υπουργείο θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων τις οποίες θα κρίνει επταμελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το Εθνικό Θέατρο, εκτός από τους «Πέρσες» και τη «Λυσιστράτη», θα παρουσιάσει τρεις ακόμη παραγωγές: το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Βιζυηνού στα αγγλικά, την «Αθηναίων Πολιτεία» με κείμενα τα οποία αναφέρονται στην περίοδο που προηγήθηκε της Δημοκρατίας και τους «Ξένοι Περιηγητές» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει επίσης με 20 παραγωγές κλασικής και σύγχρονης μουσικής.