Οκτώ μουσικοί γράφουν στην εφημερίδα Documento για τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς ξεχωρίσαμε το κείμενο του Γιάννη Αγγελάκα, μολονότι αξίζει να τα διαβάσετε όλα εδώ.
Το τέλος του ανθρωποκεντρικού παραμυθιού
Του Γιάννη Αγγελάκα, Μουσικού
Κάνουν πειράµατα για να επιστρέψουµε σε µια «κανονικότητα» η οποία δεν πρόκειται να υπάρξει έτσι και αλλιώς. Μας το λένε ξεκάθαρα. Τίποτε δεν θα ’ναι ίδιο ώσπου να βρεθεί το εµβόλιο ή µια θεραπεία. Αρχίζουν να ακούγονται σχέδια πολύ κυνικά. Και δεν αφορούν τον πολιτισµό, το αν θα δείξει έργο το υπουργείο Πολιτισµού. Πρέπει να δείξει έργο η οικονοµία, αυτό µας λένε. Σε λίγο θα µας πουν, όπως ο Σόιµπλε, ότι η οικονοµία συνεχίζει να λειτουργεί και όποιος ζήσει έζησε. Αυτά καταλαβαίνω από τα µηνύµατα που µας στέλνουν. Οπως έχει στηθεί η ζωή µας, η οικονοµία είναι ισχυρότερη και ρεαλιστικότερη από κάθε ανθρωποκεντρικό παραµύθι.
Φέτος εµείς δεν βγήκαµε για συναυλίες. Ετοιµάζουµε τον επόµενο δίσκο. Τελείως συµπωµατικά έτυχε να είµαι σε αυτή την ατµόσφαιρα πριν από την καραντίνα και συνεχίζω να δουλεύω µε τους µουσικούς µε τον τρόπο που µπορούµε να το κάνουµε µέσω της τεχνολογίας. Οταν µπορέσουµε να βρεθούµε από κοντά θα ολοκληρώσουµε την ηχογράφηση του δίσκου και θα βγούµε να κάνουµε τις συναυλίες µας.
∆ιεθνώς οι διοργανωτές συναυλιών λένε ότι κανονικότητα θα υπάρχει από το φθινόπωρο του 2021. Θεωρούν πως ούτε για τον χειµώνα υπάρχουν προοπτικές για φυσιολογική λειτουργία σε αυτό τον χώρο. Μπορεί ως µουσικοί να µην έχουµε τη δυνατότητα σύντοµα να παίζουµε µπροστά σε ακροατήρια, σε χώρους µε πολύ κόσµο, όµως αυτό δεν θα είναι εφ’ όρου ζωής. Ούτε πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διαδίκτυο. Αν είναι να σκεφτόµαστε έτσι, ας µας φτιάξουν και ολογράµµατα να κάνουν συναυλίες κι εµείς να αράζουµε στους καναπέδες. Είναι γελοία όλα αυτά. Εγώ ονειρεύοµαι να παίζω σε κόσµο, δεν έχω καµιά όρεξη να παίζω σε κάµερες. Αλλά αν αυτό τραβήξει δύο χρόνια, δεν ξέρω ούτε γω τι θα κάνω.
Photo: Χάρης Σφακιανάκης