Όπως έχουμε ήδη πει, μέσα στο σαββατοκύριακο, εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση, για την αναγκαστική αναστολή των εργασιών τους επ' αόριστον και την ανάγκη στήριξης του κλάδου. 

Στο διάγγελμά του, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι απίθανο να γίνουν φέτος συναυλίες και εκδηλώσεις. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών, συναντήσεις φορέων με την Πολιτεία και φαίνεται ότι, παρά το αρχικό αδιέξοδο, ίσως και μετά από τη συνολική κινητοποίηση για ευαισθητοποίηση του κόσμου, με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, αναζητείται λύση σε συνεργασία με τους ειδικούς.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον διαδικτυακό τόπο iefimerida.gr και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ι. Ανέστη, στην οποία σημείωσε ότι εξετάζονται λύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε συνεργασία με ειδική επιτροπή. 

Για τον Πολιτισμό θα μιλήσεις σε μια διαφορετική γλώσσα

Εξήγησε καταρχάς ότι δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τον Πολιτισμό, καθώς ο τελευταίος θέλει ένα δικό του διακριτό βήμα "που θα μιλήσεις σε μια διαφορετική γλώσσα", όπως είπε. "Ασφαλώς θα περιέχει τα τεχνοκρατικά θέματα, αλλά πρέπει να έχει ανθρωπιστικές αξίες και συναίσθημα". 

Πώς μπορείς να πεις αμέσως «α! αυτοί θα παίζουν πάντα με μάσκα»;

Η υπουργός εξήγησε ότι είναι μάλλον απλό να πεις ότι ένα θέατρο δεν θα λειτουργήσει πλήρως, αλλά στο 30%, στο 40% ή στο 60%. "Εκεί ξέρεις: Έχεις τις θέσεις σου, θα αφήσεις τα κενά σου ή σειρά παρά σειρά στο οριζόντιο επίπεδο. Θα κρατήσεις στη σειρά εισιτηρίων την απόσταση δύο μέτρων, ανά άτομο. Μπορεί να είναι μακρά η ουρά, αλλά το αντιμετωπίζεις. Όμως μπορείς να αποφασίσεις αμέσως και χωρίς σκέψη, πώς μπορεί να γίνει μια πρόβα που απαιτεί σωματική επαφή; Πώς μπορείς να πεις αμέσως «α! αυτοί θα παίζουν πάντα με μάσκα»; Αυτό δεν μπορεί να γίνει πάντα. Μπορεί να διαφωνήσει ο σκηνοθέτης ή να αλλοιώνεται η φωνή του καλλιτέχνη. Στις ορχήστρες τα πνευστά πώς θα παίξουν;".

Οι άνθρωποι του Υπουργείου, ξεκαθάρισε, δεν θέλουν ένα α-πολιτιστικό καλοκαίρι, ενώ έδωσε και κάποιες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η επιτροπή του υπουργείου Υγείας, οι αρμόδιοι γιατροί και λοιμωξιολόγοι που επεξεργάζεται τα δεδομένα για τον Πολιτισμό: "Πρέπει να σας πω ότι στην επιτροπή αυτή βρίσκεται ό,τι καλύτερο έχουμε στον επιστημονικό αυτό χώρο. Είναι γύρω στα 25 άτομα και είχα μαζί τους μια άκρως αναλυτική συζήτηση. Μάλιστα τους έδωσα και γραπτά τα ερωτήματά μας. Μην έχουμε την απαίτηση ένας κορυφαίος επιστήμονας άλλου κλάδου να γνωρίζει τις παραμέτρους που έχει ένας άλλος τομέας. Ήταν πράγματα που συνειδητοποιούσαν ότι είναι ζωτικά για τον Πολιτισμό τη στιγμή της συζήτησης. Ζήτησαν χρόνο να επεξεργαστούν τα αιτήματα και να μου απαντήσουν. Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό ότι μέσα σε αυτή την επιτροπή υπάρχει μια ειδική υποεπιτροπή που θα εξετάσει αποκλειστικά τα ζητήματα του Πολιτισμού. Έχουν σκύψει πάνω σε αυτά τα θέματα και ασχολούνται μαζί τους. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να πάψει να παράγεται Πολιτισμός, όμως προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ανθρώπων."

Απαντήσεις και λύσεις μέσα στην εβδομάδα

Όλοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού περιμένουν λύσεις, αλλά οι λύσεις περνάνε από ό,τι φαίνεται από τις απαντήσεις που θα δώσει αυτή η αρμόδια επιτροπή. Η Λίνα Μενδώνη εκτίμησε ότι οι απαντήσεις αυτές θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αμέσως μετά θα συγκληθεί Διυπουργική Επιτροπή με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και εμένα, ώστε να δουν όλο το υποστηρικτικό μέρος. 

Μετά τις απαντήσεις αυτές τις επιτροπής, θα γίνει συγκεκριμένο το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τα πιθανά σενάρια. Πάντως η υπουργός ξεκαθάρισε ότι πολυμελή σχήματα δεν θα μπορούν να υπάρξουν. "Όταν έχεις τον χορό σε μια αρχαία τραγωδία, 20 άτομα για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα πάνω στη σκηνή. Δεν χωράνε, αν πρέπει να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, εκτός αν μεγαλώσει η σκηνή. Πρέπει λοιπόν να εφεύρουν τρόπους που θα μειώσουν τον αριθμό των καλλιτεχνών, αλλά να τους χρησιμοποιήσουν σε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη διανομή", είπε η υπουργός.

Τι είπε για τις επιχορηγήσεις

  • Εντός του Μαϊου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των ετήσιων επιχορηγήσεων ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, με τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει το θέατρο και τον χορό. 
  • Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου, στο άρθρο 54, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα επιχορήγησης εντός του 2020 σε επιχειρήσεις άλλων μορφών πλην τον ΑΜΚΕ, που σήμερα χρηματοδοτεί το υπουργείο, και θα χρηματοδοτήσει και από το πακέτο των 15 εκ.. Με την ρύθμιση αυτή, μπορούμε να επιχορηγήσομε επιπλέον φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση της έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών.
  • Όσο για το ποσό που θα διατεθεί στην κατηγορία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων εκτός ΑΜΚΕ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες), για θέατρο, χορό και μουσική είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation έχουν μέσα στο αυτό το πακέτο έναν προϋπολογισμό 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία το υπουργείο επιχορηγεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για νέες παραγωγές με βάση την προκήρυξη που έχει ήδη βγει. Αν σκεφθεί κανείς ότι η ετήσια επιχορήγηση του Κέντρου είναι 3,5 εκατομμύρια ευρώ, η έκτακτη επιχορήγηση των 2,8 εκατομμυρίων αθροίζει ένα ποσό που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια για το 2020. 

Μουσικές σκηνές και καλλιτέχνες από την ελεύθερη αγορά

Σχετικά με τους ιδιοκτήτες θεατρικών και μουσικών σκηνών, η υπουργός είπε τα ακόλουθα: "Ηδη στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών εντάσσονται πάρα πολλοί κλάδοι του πολιτισμού. Ενας επιχειρηματίας του ελεύθερου θεάτρου μπορεί να βοηθηθεί για τα δάνειά του, την μείωση του ενοικίου, την ένταξη των εργαζομένων του στα 800 ευρώ. Αυτό σε πρώτη φάση. Από τη στιγμή που είναι επιχείρηση απολαμβάνει όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν και οι άλλες επιχειρήσει", ενώ σημείωσε ότι δουλεύουν για να συγκροτήσουν με τους εποπτευόμενους φορείς μας ένα πρόγραμμα κάποιων δεκάδων παραστάσεων μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους -παράλληλα με το δικό τους διακριτό πρόγραμμα- με μικρά σχήματα. Σε αυτά τα σχήματα θα μετέχουν κυρίως καλλιτέχνες από την ελεύθερη αγορά.

Το ΕΣΠΑ που θα στηρίξει τους καλλιτέχνες

Τέλος, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή αναφέρθηκε σε κάτι εντελώς νέο, στο ΕΣΠΑ που θα στηρίξει τους καλλιτέχνες. Η υπουργός παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μακρές. "Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι προσπαθούμε να «στήσουμε» ένα πρόγραμμα που θα αφορά στην ανεργία ειδικά των ανθρώπων του Πολιτισμού, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Ως το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να ενταχθούν", είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

Διαβάστε επίσης: Συναυλίες και φεστιβάλ: ναι, υπάρχουν λύσεις. Θα τις εξετάσουμε;

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή