Εύη Χουρσανίδη

Η στήλη σήμερα θα διαφοροποιηθεί, θα αφήσει στην άκρη τη showbiz και θα επικεντρωθεί σε ένα μόνο θέμα, εκείνο που μονοπώλησε παγκοσμίως τη συζήτηση αυτή την εβδομάδα, και δεν είναι άλλο από τα όσα διαδραματίζονται στο Κατάρ στο πλαίσιο του Μουντιάλ. Όχι, δε θα μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, αλλά για ρατσισμό, λογοκρισία, ανελευθερία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί όλα αυτά, ναι, συντελούν κουλτούρα.

Παρακάτω μερικά δυνατά στιγμιότυπα από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου:

 

Οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας κλείνουν τα στόματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατά της απόφασης της FIFA να απαγορεύσει  το περιβραχιόνιο "One Love" στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Εννέα ομάδες σκόπευαν να φορέσουν συμβολικά το περιβραχιόνιο για να στείλουν ένα μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.  Μετά τις απειλές της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για κίτρινες κάρτες και αποκλεισμούς, οι ομάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ιδέα, ωστόσο ο αρχηγός της Εθνικής της Γερμανίας Manuel Neuer φόρεσε πολύχρωμα παπούτσια και παραλλαγμένο περιβραχιόνιο που ανέγραφε «όχι στις διακρίσεις», ενώ πολιτικά πρόσωπα και η αθλητική ρεπόρτερ του BBC Sport Alex Scott εθεάθησαν με το απαγορευμένο διακριτικό.

 

Οι παίκτες της Εθνικής του Ιράν αρνούνται να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, πριν από τον αγώνα τους με την Αγγλία,  στηρίζοντας τις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται καθημερινά  στην Τεχεράνη μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini.

 

Ο Αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας Harry Kane εμφανίζεται με Rolex 18 καρατίων στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

 

Αυστραλοί ποδοσφαιριστές τάσσονται μέσω video εναντίον της πολιτικής του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ζητώντας «αποτελεσματικές λύσεις» και αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

 

Ουαλλοί οπαδοί αναγκάζονται να αποχωριστούν τα πολύχρωμα καπέλα τους προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στο στάδιο. Τα "rainbow bucket hats" είναι σήμα-κατατεθέν των οπαδών της Εθνικής της Ουαλίας από το 2010. Στη συνέχεια του περιστατικού η FIFA εξέδωσε ειδική οδηγία να επιτρέπονται καπέλα και σημαίες με το ουράνιο τόξο σε όλα τα γήπεδα.

https://twitter.com/wc22updates/status/1594791247226736640

 

Οι Άγγλοι διεθνείς γονατίζουν στο κέντρο του γηπέδου πριν από την έναρξη των αγώνων, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του "Black Lives Matter".

 

Οι Βέλγοι παίκτες αναγκάζονται να αφαιρέσουν από τις φανέλες τους τη λέξη "Love". Το συγκεκριμένο διακριτικό είναι εμπνευσμένο από το μουσικό φεστιβάλ του Βελγίου Tomorrowland (το "o" μάλιστα στη λέξη "Love" είναι το logo του φεστιβάλ) ωστόσο η FIFA έκρινε πως έπρεπε να αφαιρεθεί, όχι (υποτίθεται) επειδή σχετίζεται με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά λόγω της διαφημιστικής του φύσης.

 

Οπαδοί από το Εκουαδόρ τραγουδούν «θέλουμε μπύρα». Η πώληση αλκοόλ στα γήπεδα απαγορεύτηκε μόλις 48 ώρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της διοργάνωσης (από το 1986) είναι η Budweiser.

https://twitter.com/lmechegaray/status/1594392315115835393

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured