Το νέο άλμπουμ του Boλιώτη Larry Gus σε free download από τη DFA! Mάλιστα... Όλο και πλησιάζουμε στην πηγή. Μένει μόνο να δούμε αν θα καταφέρουμε να πιούμε νερό και αν οι μεμονωμένες απόπειρες καριέρας στο εξωτερικό θα ενωθούν κάτω από μια γερή γκρούβα, η οποία θα υποχρεώσει την παγκόσμια μουσική σκηνή να μας προσέξει.
Party fast: Παρασκευή βράδυ στο TΩΡΑ Κ44, Κώστας Αργυρίου και ο υποφαινόμενος σε back-2-back μέχρι τελικής πτώσης. Όσοι έχετε παραβρεθεί στο παρελθόν ασφαλώς και γνωρίζετε τον βαθμό ξεπατώματος από τον χορό. Κι αυτή τη φορά το δίδυμο των Don't Touch My Boyfriend DJs έχουν να κάνουν τη φάση τους πολύ καιρό.
Το Σάββατο, κλασικά, στο επικό κοκτεϊλάδικο Pere Ubu, στη Γλυφάδα. Lilis Bros in tune and on time.
Singles
1. Laura Mvula - Like The Morning Dew (RCA)
Έρχεται με φόρα και η φωνή της θεωρείται ήδη κλασική στους neo-soul και R'n'B κύκλους της Βρετανίας. Το νέο της single θυμίζει όντως κάτι από Χριστούγεννα και, όπως πολύ σωστά παρατηρεί και το Fader, θα αρέσει και στη γιαγιά σας! Συγκρατήστε το όνομα της δεσποινίδας, θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των Amy Winehouse και Αdele.
2. Double D presents Moodymanc - Clear Mountain EP (Fly By Night Music)
Ωραίος Danny Ward κάτω από το alias Moodymanc στο επερχόμενο EP Clear Mountain. Ντίσκο χαμηλών bpm αλλά υψηλής αισθητικής, με ενδιαφέροντα μέρη από jazzy synthesizers και ηρωικό φινάλε με την προσθήκη πνευστών.
3. Hreno - Country To Country EP (Sound Architecture Records)
Βαθύ, μελωδικό και με μπόλικα Floating Points στοιχεία, το νέο ΕP του Καναδού Hreno (ο οποίος ζει στο Βερολίνο) κατάφερε να κερδίσει μέχρι και τους γραφιάδες του Pitchfork, ενώ έχει υποχρεώσει μια σειρά από σημαντικά labels (Fur Trade, Turbo, Ιnternajional) να αναζητούν τις υπηρεσίες του.
4. Nina Kraviz - Ghetto Kraviz [Remixes] (Rekids)
Η διασημότερη και εντυπωσιακότερη ομολογουμένως DJ του Ανατολικού Μπλοκ ρεμιξάρεται από τους Steve Rachmad & Κink. Ο πρώτος δίνει την jackin' house εκδοχή του πρόσφατου single "Ghetto Kraviz", ενώ ο δεύτερος βασίζεται στα percussions για να γεμίσει το "Love Or Go".
5. Me And My Drummer - Don't Be So Hot [Bodi Bill & Tale Of Us Remix] (Life And Death)
H εναλλακτική και ολίγον Leftfield ποπ των Me And My Drummer μετατρέπεται εδώ είτε σε deep/tech house δυναμίτη, είτε σε σκοτεινή μουσική δωματίου σε δύο εξαιρετικά remixes, τα οποία αποφέρει η συνεργασία του Bodi Bill με τους Ιταλούς super star DJs Τale Of Us.
Άλμπουμ:
1. Bambounou - Orbiting (50 Weapons)
Το sub label 50 Weapons των Μodeselektor μας συστήνει τον 22χρονο Jeremy Guindo (aka Bambounou), νεαρό μεγαλωμένο με το μουσικό κίνημα της French Touch και με τις Chicago house επιρροές του γαλλικού ήχου, που στην εφηβεία έμπλεξε με τις κακές hip hop παρέες του Παρισιού (βλ. Teki Latex, TTC και Orgasmic). Ωριμάζοντας, οι αφρικάνικοι ρυθμοί και η house του Detroit έγιναν ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τη μουσική του ταυτότητα, η οποία βρίσκει τρόπο έκφρασης στην αμιγώς clubby προσέγγιση του παρόντος δισκογραφικού ντεμπούτο. Μίνιμαλ προσέγγιση, με κομμάτια που περισσότερο αποτελούν techno εργαλεία και λιγότερο ολοκληρωμένες μουσικές συνθέσεις, μα παρόλα αυτά εξυπηρετούν τον club bangers σκοπό της 50 Weapons. Μεγάλα kicks, στιβαρές μπασογραμμές και μια δόση από βρετανικό dubstep, απλωμένα πάνω σε 1990s χορευτικές φόρμες, με τρόπο τέτοιο ώστε να προσκαλούν την κίνηση τόσο του μυαλού όσο και του σώματος.
2. Sinner DC - Future That Never Happened (Mental Groove)
Πώς να μην ψαρώσεις όταν φτάνει στην αλληλογραφία σου ένα promo και το δελτίο τύπου ανοίγει με την πρόταση «Imagine Ennio Morricone, the Field & Sonic Boom lost in a massive canyon»; Ναι, το δεύτερο άλμπουμ των Sinner DC από τη Γενεύη ακούγεται κάπως έτσι και δίνει μια καλή αφορμή στα παιδιά που πρόσφατα εκθείασαν τον δεύτερο δίσκο των Τame Impala να ψάξουν και την πιθανή ηλεκτρονική εκδοχή αυτού του ήχου. Χτισμένο πάνω στο υποθετικό στόρι μιας έφηβης κοπέλας που φεύγει από το σπίτι της, τα δέκα κομμάτια του Μέλλοντος Που Ποτέ Δεν Συνέβη χτίζουν νωχελικά μια αξιοθαύμαστη ατμόσφαιρα από sci-fi κιθάρες, shoegaze θορύβους και ηλεκτρονικά beats που, όταν παντρεύονται με τις επαναλαμβανόμενες μελωδίες των αιθέριων φωνητικών, σε μεταφέρουν νοητικά στο wall of sound συγκροτημάτων όπως οι Bloody Valentine και οι M83. Απολαυστικό soundtrack για τα night drive εφηβικά ξεσπάσματα. Κι αν αναθαρρήσατε από την ιδέα καινούριου υλικού από τους προαναφερθέντες πατέρες του shoegaze, αξίζει να τους ψάξετε. Άλλωστε οι κριτικές του δίσκου από τα ευρωπαϊκά media είναι διθυραμβικές.
3. Sigha - Living With Ghosts (Hotflush)
Παραείναι πειραματικό και εν μέρει νευρικό για τα γούστα μου το νέο άλμπουμ του Sigha στην ολοένα και ανερχόμενη Hotflush. Ύπουλο dubhouse με μπόλικα σκοτάδια και μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα η οποία ναι μεν του προσδίδει το κύρος του παγωμένου και εγκεφαλικού, αλλά το πολύ το acid το βαριέται και ο θεός... Δύσκολα προκύπτει κομμάτι που μπορείς να το ακούσεις πριν τις 5 το πρωί και καθαρός.
4. Merveille & Crosson - DRM (Visionquest)
Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της ηλεκτρονικής μουσικής ότι στην τελευταία τριετία, με την έκρηξη του chillwave και την επιστροφή της ψυχεδέλειας, η πλειοψηφία των DJs και παραγωγών που μπαίνουν στη διαδικασία να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ/concept δύσκολα θα αποφύγουν την παγίδα να στήσουν ένα ορχηστρικό σύνολο με avant-garde αισθητική. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, η συνεργασία του Cesar Merveile από την οικογένεια της Cadenza Records (του Luciano και του Ryan Crosson), μέλους της τετράδας των Visionquest όπου και κυκλοφορεί το DRM. Με τα ονόματα των Broacast, των Air και του Κevin Shields να φιγουράρουν στη λίστα των επιρροών, το άλμπουμ πέφτει στη λούμπα των κλισέ after hours δίσκων που εύκολα μπορούν να διχάσουν κοινό και κριτικούς. Θέλει λοιπόν πολλές ακροάσεις και προσοχή πριν το αποθεώσει κάποιος σαν μια ευλογημένη συνεργασία με αποτέλεσμα ένα ηλεκτρονικό progressive πόνημα α-λα-Pink Floyd, ή πριν το θάψει τόσο βαθιά, ώστε να κάνει τα κόκαλα του Syd Barrett να τρίζουν. Ναι, είναι moody, είναι χαοτικό και απαλλάσσεται από τις οικείες verse/chorus φόρμες, όπως (ενίοτε) και από τη συμβατικότητα της ρυθμολογίας των 4/4 την οποία αμφότεροι οι δημιουργοί του υπηρετούν πιστά κάθε Σ/K στα ανά την υφήλιο clubs. Μάλλον όμως όλο αυτό το programming και η παντελής έλλειψη οργανικού παιξίματος οδηγούν την προσπάθεια στο κενό.
Compilation:
Escimonde - A Decade Of Eskimo (Eskimo)
Αν θέλετε να τα έχετε καλά με το disco revival της τελευταίας πενταετίας, με τους Amateur Boys, με το αγόρι ή το κορίτσι που γνωρίσατε στο τελευταίο Yes It Does, με τον Πίπη από τον Κορμοράνο και με την αξιόλογη χορευτική σκηνή του Βελγίου, τότε κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και βρείτε τρόπο να βάλετε σπίτι σας την πενταπλή εορταστική συλλογή για τα 10 χρόνια της Eskimo, ενός εκ των επιδραστικότερων labels ηλεκτρονικής μουσικής της Ευρώπης. Μην μπείτε στη διαδικασία να ερευνήσετε τη σημαντικότητα αυτής της αγοράς. Τα ονόματα των Glimmer Twins (μιξάρουν τα δύο από τα πέντε CD), των Aeroplane, των Lindstrom & Prins Thomas, του Kris Menace και των Allez Allez χόρεψαν άπειρες φορές το κοινό της Αθήνας την τελευταία δεκαετία και αναμνήσεις από την ωρίμανση του αθηναϊκού clubbing σε θρυλικά πάρτυ στο Yoga Bala ή στο Bios θα επιστρέψουν όταν αφήσετε τα βινύλια της επετειακής και πολυτελέστατης αυτής συλλογής να γυρίσουν στα πικάπ σας. Συγκίνηση, ωραίες αναμνήσεις και συναισθηματικό δέσιμο με μια συλλογή απαραίτητη για όλους όσους στήριξαν το αθηναϊκό clubbing. Θα πλατειάσω αν παραθέσω το tracklist, οπότε αρκούμαι στον σύνδεσμο της επίσημης ιστοσελίδας: http://www.eskimorecordings.com/