Με συνέντευξη Tύπου o Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών δημιουργών Εδέμ, γιόρτασε τα 2 χρόνια ζωής της κάνοντας και έναν απολογισμό στα καινούρια της γραφεία. Ήταν εκεί η Λούκα Κατσέλη (γενική διευθύντρια), ο Φοίβος Δεληβοριάς (πρόεδρος ΔΣ) και τα μέλη του οργανισμού: Λίνα Νικολακοπούλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Κατσαρός και Γιώργος Χατζηνάσιος, εκπροσωπώντας -κατά κάποιον τρόπο- τους 3.000 μουσικούς και δημιουργούς που συνεργάζονται με τον οργανισμό.
Τα ποσά που έχουν μοιραστεί ως τώρα, οι συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού, οι δυσκολίες να πληρωθούν δικαιώματα από καταστηματάρχες της εστίασης σε περιόδους ανέχειας και με τα μαγαζιά τους κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω κορωνοϊού, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν με τους δημοσιογράφους αλλά -στην ουσία- η μεγάλη κουβέντα έγινε για το ότι υπάρχουν 2 οντότητες για την ίδια δουλειά (ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείριση) και αυτό μόνο κακό προκαλεί στον κλάδο και μπερδεύει όσους πρέπει να πληρώσουν για πνευματικά δικαιώματα.
Ειπώθηκαν πολλά - πρόσφατες άλλωστε είναι οι ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν -για πολλοστή φορά- από τους δύο φορείς που καιρό συζητάνε(;) για μία μορφή συνένωσης αλλά δεν μπορούν να βρουν άκρη. Αυτό όμως πρέπει σίγουρα να γίνει όχι μόνο για λόγους πρακτικούς αλλά για να μην εμφανίζεται διχασμένη η οικογένεια των μουσικών δημιουργών ειδικά σε μία εποχή που οι διχασμοί τρέφουν πολλά "τέρατα". Κάποιοι πρότειναν να γίνει με νομοθετική παρέμβαση του κράτους, πράγμα που προφανώς δεν μπορεί να γίνει, αυτό όμως που σίγουρα μπορεί -κατά τη γνώμη μας- να γίνει, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητή και να προσπαθήσει με το θεσμικό του ρόλο και το κύρος του να βρεθεί μία φόρμουλα συνεννόησης, για ένα θέμα που όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν πως πρέπει να γίνει αλλά ο τρόπος και η φόρμουλα δεν έχει βρεθεί εδώ και δύο χρόνια.
Επειδή σύντομα θα εισβάλουν και άλλοι "παίχτες" από το εξωτερικό, επειδή δεν μπορεί η προσπάθεια να καταργηθεί η αμαρτωλή ΑΕΠΙ να αυτοαναιρείται από τον διχασμό, επειδή η ελληνική πραγματικότητα χρειάζεται βοήθεια και όχι νέα συμφέροντα και μικροπολιτικά παιχνίδια, χρειάζεται λύση άμεσα και με οριστικό τρόπο. Η πιο πρόσφορη λύση που βλέπει η ΕΔΕΜ είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα περιλαμβάνει τους δύο υπάρχοντες φορείς, μετά από έλεγχο στον καθένα και με ίσους όρους. Λογικό ακούγεται...