H εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 4000 θανάτους σε όλο τον πλανήτη, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τη μετάδοσή του. Το οικονομικό πλήγμα στις αεροπορικές εταιρείες, τα χρηματιστήρια, τον τουρισμό είναι τεράστιο. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο που είναι προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2020 ενδέχεται να αναβληθούν ή να ματαιωθούν.
Η μουσική βιομηχανία δε μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την επιδημία. Εκατοντάδες συναυλίες και φεστιβάλ κάθε είδους μουσικής έχουν ματαιωθεί, υπό το φόβο ενός μικροσκοπικού, αόρατου εχθρού που αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Από την άλλη πλευρά, σε αρκετές χώρες όπου ο κορονοϊός δεν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, συνεχίζονται να γίνονται κανονικά live με την συμμετοχή πολλών θεατών. Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Η απαγόρευση των συναυλιών είναι επιβεβλημένη, από την στιγμή που οι επιστήμονες κρίνουν ότι κάποιο εμβόλιο δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο πριν από έναν χρόνο, ή πρόκειται για μια υπερβολική κίνηση που θα προκαλέσει δισεπίλυτα προβλήματα στην παγκόσμια μουσική παραγωγή;
Δεν είναι ευχάριστο, σε καμία περίπτωση, να μάθεις ότι ματαιώνεται η συναυλία του αγαπημένου σου συγκροτήματος, για την οποία είχες βγάλει εισιτήριο εδώ και πολλούς μήνες. Από την άλλη, δεν είναι σωστό να ρισκάρεις την υγεία σου και μπορείς να περάσεις ένα πολύ ευχάριστο βράδυ στο online casino της Netbet, με τα συναρπαστικά παιχνίδια που εξασφαλίζουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης.
Ο Δρ. Μεχμέτ Οζ, καρδιοχειρουργός και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής The Dr.OzShow μίλησε στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Billboard, παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.
«Ο ιός δεν μεταδίδεται κατ’ ανάγκη μέσω του αέρα, όπως αν κάποιος φταρνιστεί ή βήξει κοντά σας. Μεταδίδεται ευκολότερα αν ακουμπήσετε κάπου όπου υπάρχει ιός. Με αυτό το δεδομένο ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν προέρχεται από κάποιον νοσούντα ή φορέα που βρίσκεται δυο θέσεις μακριά σας σε μια συναυλία, αλλά από αυτόν που καθόταν στη θέση σας πριν από εσάς».
Σε ότι αφορά τον κίνδυνο για την υγεία από τον κορονοϊό, ο Δρ. Μεχμέτ Οζ επισημαίνει ότι αυτός αυξάνεται με την ηλικία. Η θνησιμότητα για όσους είναι κάτω των 50 ετών είναι μικρότερη από το 1%, ανεβαίνει στο 1,3% για τις ηλικίες 50-59, τριπλασιάζεται στις ηλικίες 60-69 (3,6%) και φτάνει το 8% για όσους είναι 70-79. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες κάτω των 50 η θνησιμότητα είναι η μισή από την εποχιακή γρίπη. «Όσοι είναι άνω των 50 πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» συνεχίζει ο Δρ. Οζ, ειδικά αν έχουν υψηλή πίεση, κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, διαβήτη ή πάθηση του αναπνευστικού.
Ακόμη και όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο Δρ. Οζ τονίζει ότι κάποιες συνήθειες ίσως να πρέπει να αλλάξουν. «Μια χειραψία μεταδίδει δέκα φορές περισσότερους ιούς από ένα απλό ακούμπημα με τις γροθιές (fistbump). Προτεραιότητα για τη βιομηχανία του θεάματος αποτελεί η υγεία και η ευεξία του κοινού. Ένα εμβόλιο θα απομακρύνει τον φόβο, αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει να συνηθίσουμε σε διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας με τους άλλους. Και βέβαια, αν παρευρεθείτε σε κάποιο κονσέρτο από αυτά που δεν θα ματαιωθούν, είναι επιτακτικό να κάνετε μετά ένα καλό πλύσιμο των χεριών και να βάλετε λίγο απολυμαντικό στα χέρια και κάτω από τα νύχια».