Τι συμβαίνει όταν η κοινότητα που χρειάζεσαι δεν είναι αυτή που έχεις; Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πεις στον εαυτό σου ότι... υπάρχει. Ξανά και ξανά. Να δημιουργήσεις φανζίν που θα γαλουχήσουν τις ορδές μελλοντικών queer punk επαναστατών, να δημιουργήσεις ανατρεπτικές ταινίες και να τις διανείμεις.
Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του '80 και μια ομάδα καλλιτεχνών αισθάνεται ότι η εξέλιξη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας όχι απλά δεν τους αφορά, αλλά ότι τους αναγκάζει πλέον να κάνουν κάτι γι' αυτό. Gay μπαρ στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου αποκλείουν ανθρώπους με βάση το ντύσιμό τους. Αυτός ο αποκλεισμός δεν συνάδει με τις αρχές της απελευθέρωσης της κοινότητας, τη διαφορετικότητα και την καθολική αποδοχή. Οι καλλιτέχνες αυτοί νιώθουν ότι έχουν διπλό ρόλο: το ένα καρπούζι είναι η δεδομένη ομοφοβία της κοινωνίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτό τον τομέα. Το άλλο είναι η ίδια η κοινότητα και η τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα αν ξέφευγαν κατά πολύ από τις βασικές αρχές της. Σηκώνουν, λοιπόν, τη σημαία μιας πολιτισμικής επανάστασης με τον DIY τρόπο τους: βγάζουν φανζίν, γράφουν άρθρα, γυρίζουν ταινίες με super8 κάμερες, κινούνται στην πιο ριζοσπαστική πλευρά των πραγμάτων, ταρακουνώντας όσο μπορούν -εντός κι εκτός- τις ισορροπίες και τις κατεστημένες ή μη αντιλήψεις.
Το ντοκιμαντέρ του Yony Leyser είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί πραγματεύεται ένα ψευδο-κίνημα μεν, το Queercore, που ξεκίνησε από την πανκ σκηνή των '80s, αλλά δείχνει ότι τόσο αυτό, όσο και όποιες κινήσεις έδωσαν τη μάχη τους με μεγαλύτερο δυναμισμό αλλά και συνέπεια, δεν πήγαν χαμένες. Σε ουσιαστικό, πρακτικό επίπεδο, στην αισθητική (που βρίσκει απήχηση σήμερα και σε mainstream διαφημιστικές καμπάνιες - ο Gucci ονόμασε Queercore μια συλλογή παπουτσιών), ακόμα και στη μουσική, με τον ίδιο τον σκηνοθέτη Yony Leyser να σημειώνει ότι το Queercore άνοιξε τις πόρτες για καινούργια μουσικά είδη, όπως την Electroclash και το Queer Hip-Hop.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν ονόματα γνωστά και άγνωστα (Bruce LaBruce, G.B. Jones, Kathleen Hanna, Kim Gordon κ.ά.), αλλά φτάνει μέχρι και το Riot Grrl, τους Gossip και την Peaches.
Πώς θα δω τις ταινίες;
Συντονίζεστε οποιαδήποτε στιγμή, από τις 21:00 της ημέρας προβολής και για τις επόμενες τρεις ημέρες, στο www.avopolis.gr/backstage. Συνδέετε με την τηλεόρασή σας, εάν το θέλετε. Τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία εντός 7 ημερών. Εγγραφή εδώ.
Πώς θα ενημερώνομαι για τα online events και τις ταινίες;
Από το www.avopolis.gr και το www.avopolis.gr/backstage. Μπορείτε να εγγραφείτε σε 1 λεπτό, δωρεάν, με το email σας, εδώ.
Είναι οι ταινίες δωρεάν για όλους;
Όλες οι προβολές είναι δωρεάν.
Που θα δω τις υπόλοιπες ταινίες του Backstage Film Festival;
Εδώ.