Αύγουστος. Βουτιές, ιδρώτας, μισοδιαβασμένα βιβλία, μεσημεριανός ύπνος, κουνούπια, βεράντες, ταράτσες, αυλές, ηλιοβασιλέματα, ανατολές, ξενύχτια, στριφτά, ελληνικός καφές, χταπόδι στα κάρβουνα, τσικουδιά, βρώμικες πατούσες, καρπούζι. Στο μεταξύ, η Αθήνα δεν κοιμάται ποτέ. Να μερικές προτάσεις για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, εντός των τειχών.

 

5 ταινίες να δείτε

1/8: Σινεμά στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ: Ένας κινηματογραφικός μαραθώνιος (σε επιμέλεια Ηλία Φραγκούλη) διοργανώνεται την πρώτη νύχτα του Αυγούστου στο Πάρκο, κάτω από την πανσέληνο, στο πλαίσιο του Full Moon Sleepover. Η Λαίδη και ο Αλήτης (κιν. σχεδίων, μεταγλωττισμένο), Μετά τα Μεσάνυχτα του Martin Scorsese, Κυνηγητό Μέσα Στη Νύχτα και Ένας Λυκάνθρωπος στο Λονδίνο του John Landis και Δράκουλας: Ο Βρυκόλακας των Καρπαθίων του Terence Fisher. Μην ξεχάσετε το sleeping bag σας. Αναλυτικά όλες οι δράσεις της βραδιάς εδώ.

full-moon-sleepover

 

10/8: Ο Εχθρός Δίπλα μου: Ο Βενσάν και η Ολγκά είναι ένα ζευγάρι από τη Γαλλία που ζει που εδώ και καιρό σε ένα χωριό στην ενδοχώρα της Γαλικίας. Εκεί ζουν μια ήσυχη καθημερινότητα, φυτεύοντας τα λαχανικά τους και ανακαινίζοντας εγκαταλειμμένα σπίτια, αν και η συμβίωσή τους με τους ντόπιους δεν είναι και τόσο ρόδινη. Η εναντίωσή τους στην προοπτική δημιουργίας ενός αιολικού πάρκου, θα πυροδοτήσει συγκρούσεις με τους γείτονες, και η συνύπαρξή τους δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Η ταινία του Rodrigo Sorogoyen (Ο Έκπτωτος) κέρδισε το βραβείο ξένης ταινίας στα Cesar και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρώτου αντρικού ρόλου (Denis Menochet), δεύτερου αντρικού ρόλου (Luis Zahera), σεναρίου, μουσικής, φωτογραφίας, μοντάζ και ήχου στα Goya.

 

23/8: Ανατομία μιας πτώσης: Τον τελευταίο χρόνο, η Σάντρα, μια Γερμανίδα συγγραφέας, ο Γάλλος σύζυγός της, Σαμουέλ, και ο εντεκάχρονος γιος τους, Ντανιέλ, ζουν σε μια απομακρυσμένη πόλη στις γαλλικές Άλπεις. Όταν ο Σαμουέλ βρίσκεται νεκρός στο χιόνι, έξω από το σαλέ τους, η αστυνομία αναρωτιέται αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε. Η αιτία θανάτου μένει αδιευκρίνιστη και η Σάντρα θεωρείται η κύρια ύποπτη. Σιγά σιγά η δίκη ξεπερνάει τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Σαμουέλ, και μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό ταξίδι στα βάθη της συγκρουσιακής σχέσης του ζευγαριού. Η ταινία που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ Καννών κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στις 23 Αυγούστου στην Αίγλη του Ζαππείου, στο πλαίσιο του 13ου Athens Open Air Film Festival. Είσοδος με προκράτηση θέσης από 21/8 στο aoaff.gr και από 31/8 στους κινηματογράφους.

 

24/8: Οπενχάιμερ: O Christoper Nolan σκηνοθετεί ένα επικών διαστάσεων θρίλερ, γύρω από την ιστορία του επιστήμονα J.Robert Oppenheimer, στον οποίο οφείλεται κατά πολύ η δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας. Τον πρωταγωνιστή Cillian Murphy πλαισιώνουν οι Emily Blunt στο ρόλο της βιολόγου και βοτανολόγου συζύγου του, o Matt Damon, στον ρόλο του στρατηγού Leslie Groves, διευθυντή του «Σχεδίου Μανχάταν» και ο Robert Downey Jr., στον ρόλο του Lewis Strauss, ιδρυτικού στελέχους της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ. Ποια Barbie μου λέτε τώρα, can’t wait.

 

Park Your Cinema: Η ενότητα υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συνεχίζεται και τον Αύγουστο στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, με Jurassic Park, The Iron Giant και Big, μεταξύ άλλων. Όλο το πρόγραμμα εδώ.

 pyc_1_0

 

5 events να πάτε

1/8: Silent Disco στον Μεσογειακό Κήπο του ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο του Full Moon Sleepover που διοργανώνεται στο Πάρκο, με αφορμή την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου. Στο «βουβό» αυτό πάρτι, θα επικρατεί απόλυτη ησυχία, δύο Djs θα μιξάρουν ζωντανά διαφορετικά είδη μουσικής και το κοινό θα μπορεί να επιλέξει τι θα ακούσει στα ακουστικά του με το πάτημα ενός κουμπιού. Αναλυτικά όλες οι δράσεις της βραδιάς εδώ.

26/8: H πολιτιστική πλατφόρμα &Beyond και το mobile party Needless παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό τους Ιταλούς Νu Genea, στον προαύλιο χώρο του Σεράφειου Αθηνών. Περισσότερα εδώ.

26/8: Το Sonic Bliss Festival έρχεται για πρώτη φορά στον πολυχώρο Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα για να φιλοξενήσει και αναδείξει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα της εγχώριας σκηνής: Royal Arch, XOAN, commuter, The Man & His Failures και Tony Bluebird live, με είσοδο ελεύθερη. Περισσότερα εδώ.

27/8: Το Primer 2023 υποδέχεται τον David Guetta, την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου στην Πλατεία Νερού. Opening acts: James Hype, Acraze & Mistajam. Αναλυτικά εδώ.

29-30/8: Ο Nick Waterhouse ανεβαίνει στο Roof Stage του Gazarte για δύο συναυλίες, υποσχόμενος «ένα αξέχαστο μείγμα από soulful μελωδίες, διαχρονικούς ρυθμούς και πολύ χορό». Περισσότερα εδώ.

 

Μείνετε συντονισμένοι στην ατζέντα και τα συναυλιακά νέα του Avopolis (διεθνή και ελληνικά) για πολλά περισσότερα live music events, δείτε ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συναυλίες στην ενότητα LIVE.

 

5 σειρές να παρακολουθήσετε

Reservation Dogs: Οι τέσσερις φίλοι επιστρέφουν από την Καλιφόρνια στον καταυλισμό τους στην Οκλαχόμα και η ιστορία ολοκληρώνεται με τον πιο bittersweet τρόπο. Η 3η και τελευταία σεζόν της dramedy στην οποία πρωταγωνιστούν ηθοποιοί αποκλειστικά ινδιανικής καταγωγής και την οποία συν-σκηνοθετεί ο Taika Watiti, κάνει πρεμιέρα στις 2/8 στο Hulu. Το Reservation Dogs είχε αναδειχθεί πρώτο στις προτιμήσεις των τηλεκριτικών του Rolling Stone, του Vulture, των New York Times και του Variety για το 2022, που, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν.

https://www.youtube.com/watch?v=P3BpDkYjlTY

 

Ladies First: A Story of Women in Hip-Hop: Νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix τιμά τις γυναίκες που διαμόρφωσαν την κουλτούρα του hip-hop. Όπως γράφαμε και πριν από μερικές ημέρες, το νέο αυτό docuseries «δίνει για πρώτη φορά context στην ιστορία μιας μουσικής που άλλαξε τον κόσμο, βάζοντας στην εξίσωση το κοινωνικό, το φυλετικό και το πολιτικό τοπίο της εποχής, για πρώτη φορά μέσα από τη γυναικεία ματιά.» Από 9 Αυγούστου στο Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=QMcnPdp54aE

 

Painkiller: Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη «το δράμα αυτό ξεσκεπάζει τα αίτια της επιδημίας των οπιοειδών στην Αμερική, ακολουθώντας τους δράστες, τα θύματα και μια ερευνήτρια που ψάχνει την αλήθεια». Η νέα μίνι σειρά 6 επεισοδίων του Netflix γύρω από τη δημιουργία του OxyContin (με τους Uzo Aduba, Matthew Broderick, Taylor Kitsch κ.α.) βασίζεται στο βιβλίο του Barry Meier Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America's Opioid Epidemic και το άρθρο του Patrick Radden Keefe (ο οποίος πολύ θα διαβαστεί εντός των συνόρων φέτος το καλοκαίρι) στο The New Yorker Magazine, με τίτλο “The Family That Built an Empire of Pain”. Πρεμιέρα 10/8. Add to watchlist.

https://www.youtube.com/watch?v=24-YonhNS0Y

 

Only Murders in the Building: Στο αγαπημένο κωμικό whodunnit, ο Charles (Steve Martin) και η Mabel (Selena Gomez) παρακολουθούν την πρεμιέρα της νέας παράστασης του Oliver (Martin Short) στο Broadway, όμως σύντομα τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο πρωταγωνιστής Ben Glenroy (Paul Rudd), ξαφνικά πέφτει νεκρός στο σανίδι. Οι τρεις λάτρεις του true crime θα πάρουν για άλλη μια φορά τα πράγματα στα χέρια τους, προκειμένου να ανακαλύψουν τι ακριβώς οδήγησε στον θάνατο τον άτυχο ηθοποιό, ζητώντας μάλιστα τη βοήθεια της συμπρωταγωνίστριάς του, Loretta Durkin (Meryl Streep), η οποία είναι βέβαια και η ίδια ύποπτη… Η 3η σεζόν της δημοφιλούς σειράς κάνει πρεμιέρα στο Hulu στις 8/8. Ό,τι πρέπει για νωχελικά μεσημέρια, σε λευκά χιλιοπλυμένα σεντόνια ενοικιαζόμενου δωματίου, με τον ανεμιστήρα οροφής στο φουλ.

 

Star Wars: Ahsoka: Μετά το Mandalorian και το Andor, άλλο ένα spin-off του Star Wars έρχεται στη μικρή οθόνη, σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη μπουχτίσει. Κεντρικός χαρακτήρας αυτή τη φορά η jedi Ahsoka (μαθητευόμενη του Darth Vader), η οποία, αρκετά χρόνια μετά την πτώση της Αυτοκρατορίας, καλείται να διερευνήσει μια ακόμη ανερχόμενη απειλή στον ευάλωτο γαλαξία. Πρωταγωνιστεί η Rosario Dawson. Από 23 Αυγούστου στο Disney+.

 

5 μέρη να επισκεφθείτε

Το ολοκαίνουργιο Στέπα στην Ασκληπιού (από την ομάδα του It's a Βίλατζ και του Λούβρον) για αυγά ποσέ με fattoush αβοκάντο, κεφτεδάκια σχάρας, φοβερές Paloma και ωραίες μουσικές (αν δουλεύετε remotely, πηγαίνετε από το πρωί με το laptop σας).

Το Σεράμικο στον Κεραμεικό (αδελφάκι του Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης -yum) για σερραϊκό βουβαλίσιο καβουρμά και οφτές πατάτες με τσαλαφούτι.

Το άρτι αφιχθέν Halfman στο Μαρούσι για after work drinks και early dinner.

Το Sushi Lunchi για παγωτό μηχανής matcha-βανίλια.

To Fatto a Mano για παγωτό ρακόμελο (true story), από γνήσια κρητική ρακή και θυμαρίσιο μέλι.

stepa_athens

ΣΤΕΠΑ | @stepa_athens

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured