Αναστασία Τουρούτογλου

Αν και ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική στο Παρίσι (όπου και είχε γεννηθεί), ο Jean-Jacques Perrey έχασε τα μυαλά του όταν συνάντησε τον Georges Jenny, εφευρέτη του Ondioline, ενός ηλεκτρονικού οργάνου που σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως ως προπάτορας του συνθεσάιζερ. Παράτησε έτσι τη σχολή του και άρχισε να περιοδεύει στην Ευρώπη μαζί με τον Jenny, επιδεικνύοντας πώς το πρωτοπόρο εκείνο μηχάνημα μπορούσε να αναπαράγει ακόμα και ήχους που χρειάζονταν κανονικά συμφωνική ορχήστρα για να ακουστούν.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και αφοσιώθηκε στη μελέτη και παραγωγή πρωτοπόρων και καινοφανών ήχων: στενός φίλος του Robert Moog, υπήρξε από τους πρώτους μουσικούς που δοκίμασαν να παίξουν με τα (περίφημα, πια) Moog synths. Η δε γνωριμία του με τον Gershon Kingsley, οδήγησε σε 2 συναρπαστικά άλμπουμ, που σήμερα χαίρουν γενικής εκτίμησης ανάμεσα σε όσους αναζητούν τις ρίζες της σύγχρονης ηλεκτρονικής κουλτούρας: το The In Sound From Way Out! (1966) και το Kaleidoscopic Vibrations - Electronic Pop Music From Way Out (1967).

Παρότι ποτέ δεν έγινε mainstream όνομα, η κληρονομιά του ανάμεσα στους μουσικούς υπήρξε τεράστια και δεν ξεχάστηκε ποτέ. Σε αυτόν αφιέρωσαν οι Beastie Boys το άλμπουμ The In Sound From Τhe Way Out (1996), ενώ τους ήχους του σάμπλαραν πολλοί, με πιο επιφανείς τους Beatles, οι οποίοι συμπεριέλαβαν απόσπασμα από το "Baroque Hoedown" στο σπέσιαλ χριστουγεννιάτικο single που έφτιαξαν για το fan club τους το 1968. Ακούστε την ολοκληρωμένη 7λεπτη σύνθεση στον σύνδεσμο παρακάτω.

Ο Jean-Jacques Perrey πέθανε στα 87 του στο Morges της Ελβετίας, όπου είχε αποσυρθεί. Τα τελευταία χρόνια τον ταλαιπωρούσε καρκίνος στα πνευμόνια, όπως ανακοίνωσε η κόρη του Patricia Leroy.

{youtube}lNyoOzhkIgg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured