Μία μεγάλη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica" έδωσε πρόσφατα ο Thom Yorke και μίλησε, φυσικά, για το νέο δίσκο των Radiohead, αλλά και για την υπόλοιπη μουσική βιομηχανία.
Κάπου εκεί έκανε και μία ιδιαίτερη αποκάλυψη, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ το YouTube αλλά επιλέγει να ακούσει μουσική μέσω της ιστοσελίδας Boomkat, η οποία είναι συνδρομητική.
Ο Yorke - αν και δεν το χρησιμοποιεί - σχολίασε και την πολιτική του YouTube απέναντι στις διαφημίσεις, και όχι με τον καλύτερο τρόπο. «Το αστείο είναι ότι το YouTube έχει χαρακτηρίσει αυτό που συμβαίνει με τις διαφημίσεις στην ίδια του την ιστοσελίδα άδικο. Όταν ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι διαφήμιση θέλει και να βγάλει χρήματα, τους ενοχλεί. Ενώ όταν ο καλλιτέχνης δεν πληρώνεται μία (ή πληρώνεται γελοία πόσα) για την ίδια την δουλειά του, αλλά κερδίζουν αυτοί τους φαίνεται φυσιολογικό. Όμως όταν δεν έχουν κέρδος απλώς δεν είναι δίκιο.»
Ο τραγουδιστής των Radiohead πήγε την συζήτηση και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό που έχει επικρατήσει στις μέρες μας ότι ζούμε στην περίοδο της «δωρεάν μουσικής», καθώς υποστηρίζει ότι οι μηχανές αναζήτησης και οι εταιρίες streaming βγάζουν πάρα πολλά χρήματα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. «Δεν έχω τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Απλώς ξέρω ότι βγάζουν πάρα πολλά χρήματα, ενώ οι καλλιτέχνης απόλυτης τίποτα».
Και κάπου εδώ μπήκαν οι συζήτηση και οι Nαζί αφού σύμφωνα με τον Yorke ο τρόπος αντιμετώπισης του YouTube απέναντι στους καλλιτέχνες δεν απέχει πολύ από τις συνθήκες στην Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ερχόντουσαν οι Ναζί και σου έλεγαν: "Συγγνώμη, δικό σου ήταν αυτό; E, τώρα είναι δικό μας. Όχι, εντάξει πλάκα κάνουμε, πάλι δικό σου είναι απλώς θα έχουμε τον έλεγχο εμείς."». Και συμπλήρωσε πως αυτή η συμπεριφορική δεν έχει υπάρξει «προνόμιο» μόνο των Nαζί αλλά όλων των κρατών σε συνθήκες πολέμου, όταν πηγαίνουν σε μια ξένη χώρα και κλέβουν ένα κομμάτι που δεν τους ανήκει.
{youtube}u5CVsCnxyXg{/youtube}