Με το 2019 να έχει επίσημα ανακηρυχθεί από την ελληνική πολιτεία ως Έτος Νίκου Σκαλκώτα, συνεχίζονται οι σχετικές, τιμητικές δράσεις.

Λίγο λοιπόν αφότου παρουσιάστηκε επισήμως ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο στην πλήρη του δισκογραφία (δείτε εδώ), παίρνει τη σκυτάλη μια μεγάλη έκθεση, η οποία υπόσχεται στο κοινό να φέρει σε δημόσια θέα σπάνιο υλικό γύρω από τον συνθέτη, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.

Η έκθεση έχει τίτλο Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα και θα κάνει τα επίσημα εγκαίνιά της την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής -στο φουαγέ του ισογείου της αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης». Την εκδήλωση θα συνοδεύσει μάλιστα με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει και κέρασμα προς τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2020, η δε είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τον σχεδιασμό της έκθεσης και την επιμέλειά της, έκαναν η μουσειολόγος Ανδρομάχη Γκαζή και η αρχιτέκτων μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη, με τη μουσικολογική συνδρομή της Διεθύντριας της Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Στεφανίας Μεράκου και της Βάλιας Βράκα, υπεύθυνης του αρχείου της Βιβλιοθήκης.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον Σεπτέμβρη του 1949, όταν ο Νίκος Σκαλκώτας πέθανε -μόλις στα 45 του χρόνια- από επιπλοκές οφειλόμενες σε περίσφιξη κήλης.

Στους καιρούς που έζησε, παρότι άφησε αρκετό έργο, δεν έγινε κατανοητό, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ελάσσων συνθέτης: το ευρύ κοινό ποτέ δεν έμαθε το όνομά του, ενώ σπάνια άκουσε τις δημιουργίες του να παίζονται ζωντανά. Η σημερινή ωστόσο αποτίμηση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο Σκαλκώτας θεωρείται διεθνώς από τους πολύ σημαντικούς Ευρωπαίους συνθέτες της μεταπολεμικής περιόδου, ο οποίος πέτυχε να βρει μια δική του «γλώσσα» μεταξύ της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης και του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

{youtube}cU62Vzjho5I{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured