Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης μα μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Λένα Πλάτωνος είναι κόρη του Κεφαλονίτη συνθέτη Γεώργιου Πλάτωνα (1910-1993), που διέπρεψε ως πρώτος πιανίστας της Λυρικής Σκηνής. Ενώ όμως ξεκίνησε κι εκείνη με κατεύθυνση το πιάνο, την κέρδισαν τελικά ο Jean-Michel Jarre, οι Led Zeppelin, οι Jethro Tull και οι Pink Floyd και στράφηκε έτσι προς τα αναλογικά συνθεσάιζερ.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε Βιέννη και Βερολίνο (1978), άρχισε μια συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίον συνδέθηκε με μεγάλη φιλία: «τον ένιωθα δεύτερο πατέρα μου» είπε σε παλιότερη συνέντευξή της στον Χάρη Συμβουλίδη (εδώ). Η συνεργασία έδωσε τα θρυλικά, πλέον, τραγούδια της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη (1980), έναν μεγάλο σταθμό στο εγχώριο παιδικό τραγούδι.
Το 1981, η Πλάτωνος βγάζει τον δίσκο Σαμποτάζ, σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή, με ερμηνευτές τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα. Σήμερα το χαιρετίζουμε ως εμβληματικό, μα και ως ξεκίνημα μιας συναρπαστικής διαδρομής, που δεν γέννησε μεν τον ελληνικό ηλεκτρονικό ήχο (όπως συχνά, μα λαθεμένα λέγεται), μα τον διέδωσε σε ευρύτερο κοινό, δίνοντας κατόπιν τη σκυτάλη σε σχήματα σαν τους Στέρεο Νόβα.
Τώρα, σε μια εποχή που η Πλάτωνος γνωρίζει πλέον διεθνείς εκδόσεις (το Γκάλοπ του 1985 εκδόθηκε το 2015 στην Αμερική από τη Dark Entries), αλλά και μια νέα εκτίμηση από τη νεολαία του 21ου αιώνα, έφτασε δικαίως η ώρα για μια ταινία γύρω από την ιστορία της. Λέγεται λπ (Λάμδα Πι) και είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου.
Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (στο πλαίσιο των προβολών Flix It του έγκυρου κινηματογραφικού site www.flix.gr), αλλά τώρα κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς το κοινό που δεν πρόλαβε εκείνη την πρεμιέρα. Από σήμερα Πέμπτη 15 του Νοέμβρη, λοιπόν, έως και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Βικτώρια), πλαισιωμένη από μια σειρά ειδικών, αφιερωματικών events.
Η ταινία εστιάζει στους δίσκους Μάσκες Ηλίου (1984), Γκάλοπ (1985) και Λεπιδόπτερα (1986). Συμμετέχουν οι Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ελλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.
Συμμετέχει βεβαίως και η Λένα Πλάτωνος του σήμερα, «κινηματογραφημένη με VHS αναλογικό βίντεο του χθες, ενώ αφηγείται και παίζει Σκριάμπιν στο πιάνο», όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε σημείωμά του για την ταινία στο flix.gr ο Πέτρου (ολόκληρο το κείμενο εδώ).
Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής, ανά ημέρα
ΠΕΜΠΤΗ 15/11
Προβολή στις 20.00 και έπειτα After Screening DJ set από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/11
Μόνο προβολές, μία στις 20.00 και μία στις 22.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11
Μόνο προβολές, μία στις 20.00 και μία στις 22.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/11
Προβολή στις 20.00 παρουσία του σκηνοθέτη Χρήστου Πέτρου, συζήτηση με το κοινό έπειτα και τέλος DJ set από τον ΝΤΕΙΒΙΝΤ
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/11
Προβολές στις 20.00 και 22.00 και έπειτα After Screening DJ set από τον Larry Gus
ΤΡΙΤΗ 20/11
προβολή στις 20.00 και έπειτα συναυλία με τη Λένα Πλάτωνος -φιλική συμμετοχή, ο Φοίβος Δεληβοριάς
ΤΕΤΑΡΤΗ 21/11
Μόνο προβολές, μία στις 20.00 και μία στις 22.00
{youtube}cy54aynbHlE{/youtube}