Μία από τις περίφημες ρήσεις της πάντα μαχητικής Λούλης Ψυχούλη, ήταν πως «η αλληλεγγύη της μετριότητας, παμπάλαιος θεσμός στη χώρα μας, εξακολουθεί να βασιλεύει και να θεριεύει. Αυτή καθορίζει το μέλλον των ταλαντούχων, αυτή αποφασίζει ποιος θα διακριθεί. Οποιος βγει από τα ελληνικά σύνορα, είναι βέβαιο πως θα σταδιοδρομήσει. Αρκεί να φύγει!».
Η πρώτη γυναίκα αρχιμουσικός που κατέγραψαν τα εγχώρια χρονικά πέθανε χθες και μαζί της έφυγε μάλλον και μια ολόκληρη εποχή στο ελληνικό κλασικό ρεπερτόριο. Η Ψυχούλη ξεκίνησε τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο, βρέθηκε όμως στη συνέχεια στο Παρίσι και στη Βιέννη -και στις δύο περιπτώσεις με διεθνείς υποτροφίες- όπου και πήρε διπλώματα Σύνθεσης και Αρχιμουσικού. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1974 και, μαζί με τη σολίστ πιάνου Άννα Κουκουράκη, ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το ομώνυμο Ωδείο Ατενέουμ (Athenaeum), στα οποία υπήρξε Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια αντιστοίχως έως τον θάνατό της.
Τιμήθηκε με το Βραβείο "Μαρίας Κάλλας" από την Ελληνική Ραδιοφωνία (1998), με το Βραβείο "Μαρία Κάλλας" στο Λος Άντζελες (1998) και με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής της τελευταίας, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, αμφότερα «αποτελούν μια μοναδική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές λυρικών καλλιτεχνών παγκοσμίως».
Η κηδεία της αρχιμουσικού Λούλης Ψυχούλη θα γίνει αύριο Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στις 12.00, στο 2ο Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένειά της απηύθηνε έκκληση ώστε, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα υπέρ της "Κιβωτού του Κόσμου".