Στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου η 4η Μπιενάλε της Αθήνας AGORA παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «ΡΑΫΜΟΝΔΟΣ». Τέσσερις εκτελέσεις σπουδαίων έργων του Ιάννη Ξενάκη (Psappha-Kottos-Okho-Anaktoria), από το νεοσύστατο σύνολο Kyklos Ensemble, έρχονται να συνομιλήσουν στον ίδιο χώρο με δέκα ξυλόγλυπτα του αυτοδίδακτου γλύπτη Ραϋμόνδου. Το απροσδόκητο πάντρεμα της γλυπτικής του Ραϋμόνδου με το Kyklos Εnsemble και τη μουσική του Ξενάκη, που επιχειρείται στην AGORA, έχει πολλαπλό σκοπό: επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο ενός λησμονημένου καλλιτέχνη, προωθεί την ιδέα του συνεργατικού πνεύματος μεταξύ των τεχνών και καταδεικνύει την ικανότητα του έργου τέχνης να εξελίσσεται μέσα στον χρόνο.
Ο Ραϋμόνδος (Παναγιώτης Ρεμούνδος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την τέχνη της γλυπτικής στα ζοφερά χρόνια του Μεταπολέμου. Όπως για πολλούς έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, έτσι και γι’ αυτόν η μετανάστευση αποδείχτηκε μονόδρομος. Ακολουθώντας τους παιδικούς του φίλους Τάκη (Βασιλάκη) και Μίνω Αργυράκη –μάλιστα ο τελευταίος τον σύστησε στο ελληνικό κοινό με εγκωμιαστικό άρθρο στην εφημερίδα Ελευθερία–, ο Ραϋμόνδος έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε για μία εικοσαετία (1959-1979). Το έργο του, παρ’ ότι δεν είναι πρωτοποριακό με τη μοντερνιστική έννοια του όρου, έχει μια ιδιαίτερη πτυχή που το καθιστά ελκυστικό: σε όλη του τη ζωή ο γλύπτης σκάλιζε εμμονικά σε ξύλο γυναικείες μορφές αγγέλων. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι οι δημιουργίες του προορίζονταν για τις μελλοντικές γενιές. «Έφτιαχνα πάντα τη δικιά μου ιδέα: αγγέλους και σώματα με την πίστη ότι ο άνθρωπος πρέπει να φεύγει προς τα πάνω. Βλέπαμε ότι άρχιζε μια άλλη εποχή, ότι πρέπει ν’ αλλάξει η μιζέρια, το σύστημα. Ο κόσμος προχωρούσε. Η σκέψη μου ήταν προς το διάστημα». Ο Ραϋμόνδος πέθανε στην Αθήνα το 1995.
Ο Ιωάννης Ξενάκης γεννήθηκε το 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Μετά τον θάνατο της μητέρας του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής βρήκαν τον Ξενάκη να μάχεται για την απελευθέρωση μέσα από την αντίσταση. Κυνηγημένος καταφεύγει στο Παρίσι το 1947, ύστερα από τον τραυματισμό του που του στοίχισε το αριστερό του μάτι, αλλά και την καταδίκη του σε θάνατο.Ο πρωτοποριακός και ασυμβίβαστος Iannis Xenakis – όπως αυτοσυστήθηκε στο κοινό του, υπήρξε έντονος επικριτής των καθιερωμένων μουσικών ρευμάτων της εποχής του. Ασχολήθηκε με τον δικό του μοναχικό δρόμο, με εργαλεία τα μαθηματικά, το σχέδιο, τη μηχανική καθώς και τα πολύπλοκα φαινόμενα της καθημερινότητας. Η μουσική του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό ήχο αλλά και την αρμονική συνύπαρξη των πολυμέσων. Τολμούσε να αναμειγνύει τον ήχο μαζί με το φως, την κίνηση και την αρχιτεκτονική, οδηγώντας τους θεατές σε μία εναλλακτική διάσταση της τέχνης. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 2001 στα 78 του χρόνια.
Το Kyklos Ensemble ιδρύθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2013. Aποτελείται από εξέχοντες έλληνες σολίστ, οι οποίοι διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γενικός διευθυντής του συνόλου είναι ο σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας, καλλιτεχνικός διευθυντής ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και διευθυντής παραγωγής ο σχεδιαστής ήχου Άγης Γυφτόπουλος. Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές του, η γέννηση του συνόλου προέκυψε από την ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διεύρυνση των ορίων της τέχνης τους. Όλες οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες του Kyklos Ensemble διέπονται από το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταπόδοσης. Στόχος είναι να αναδεικνύεται το καλλιτεχνικό στίγμα του συνόλου μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών μουσικών προσωπικοτήτων των μελών του. H συνεργασία με το σύνολο των τεχνών (θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά) και των επιστημών (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, μαθηματικά, αρχιτεκτονική) αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Kyklos Ensemble.
Χώρος: Σοφοκλέους 8-10
Ημέρες: Τρίτη 29/10, Τετάρτη 30/10, Πέμπτη 31/10
Ώρα: 8 μ.μ.