Οι Γερμανοί Oomph! κάθε άλλο παρά καινούργιο συγκρότημα είναι, για την ακρίβεια μετράνε ήδη πάνω από 20 χρόνια ιστορίας. Το όνομά τους αποτελεί συνώνυμο της λέξης «sex appeal», άλλωστε ανέκαθεν τους άρεσε να προκαλούν με σεξουαλικές αναφορές. Η μουσική τους έχει την αμεσότητα της (nu-) metal, την αισθητική της gothic και τα σκληρά ηλεκτρονικά μοτίβα της industrial. Το στυλ αυτό βαφτίστηκε «Neue Deutsche Harte», κατά το «Neue Deutsche Welle», με τον ερχομό των Rammstein στα μουσικά δρώμενα. Ελάχιστα κομμάτια των Oomph! ως τώρα είχαν αγγλικό στίχο, κι όμως φέτος αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ μόνο στα Αγγλικά. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως αποφάσισαν να τραβήξουν την προσοχή εκτός των συνόρων της χώρας τους, επειδή μάλλον ζήλεψαν την επιτυχία που έκαναν οι φίλοι τους οι Rammstein διεθνώς. Μπορεί και να τους ενοχλεί το γεγονός ότι οι τελευταίοι, αν και μεταγενέστεροι, έγιναν τεράστιοι χρησιμοποιώντας ένα μουσικό στυλ του οποίου οι ίδιοι υπήρξαν βασικοί θεμελιωτές. Και έγιναν τεράστιοι με γερμανικά τραγούδια, όχι με αγγλικά –εδώ είναι το θέμα.

Το Truth Or Dare δεν είναι καινούργια δισκογραφική δουλειά. Ο τίτλος αποτελεί μετάφραση του Wahrheit Oder Pflicht του 2004, και πρόκειται για μια συλλογή των Oomph! με κάποια από τα γερμανικά τους τραγούδια μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Όσο παράξενα κι αν ηχούν τα Αγγλικά στο συνηθισμένο στα Γερμανικά αυτί, στην προκειμένη έχει γίνει πολύ καλή μεταφραστική δουλειά, χωρίς δηλαδή να αλλάζουν οι στίχοι νόημα χάριν ομοιοκαταληξίας, καθώς και καλό remastering του ήχου. Όσο για την επιλογή, υπάρχουν εδώ συγκεντρωμένα τα βασικά hits που έχουν κάνει τους Oomph! ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα τους, όπως το πολύ σωστά επιλεγμένο για εισαγωγή “Ready Or Not (I’m Coming)” (δηλαδή το “Augen Auf!”), το “God Is A Popstar” (“Gott Ist Ein Popstar”) και το “Crucified” (“Gekreuzigt”). Ανάμεσά τους βρίσκονται επίσης και οι συνεργασίες με την τραγουδίστρια των L’Ame Immortelle στο “Burning Desire” (“Brennende Liebe”), με τους Apocalyptica στο “Song Of Death” (“Die Schlinge”), με τη Marta Jandova των Die Happy στο “Dream Here (With Me)” (“Traumst Du?”), καθώς και με τη Sharon den Adel των Within Temptation, την οποία «βούτηξαν» oι Oomph! πολύ πριν γίνει...σταρ με το γνωστό χιτάκι του Armin van Buuren, γράφοντας έτσι το “Land In Sicht” (“Land Ahead”). Συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η πολύ καλή διασκευή στο “Power Of Love” των Frankie Goes To Hollywood. Δύο παραλείψεις μπορώ να εντοπίσω: καταρχάς το “Niemand”, το οποίο και πιστεύω ότι θα ακουγόταν πολύ ωραία στα Αγγλικά, κατά δεύτερον το σούπερ-κομμάτι “Fieber”, που είχαν ηχογραφήσει με τη Nina Hagen.

Προσωπικά μιλώντας, ενώ πρόκειται για μια συνολικά πολύ δυναμική συλλογή, και παρά το γεγονός ότι του Dero του πάει το Αγγλικό, η παρούσα κυκλοφορία μου φαίνεται κίνηση όχι λανθασμένη, αλλά περιττή. Έχουν βγει κι άλλες συλλογές στο παρελθόν, οι οποίες δεν είχαν φτάσει στη χώρα μας. Γιατί να μην επανακυκλοφορούσαν για παράδειγμα τα πρώτα τους άλμπουμ; Ο λόγος που οι Oomph! δεν έχουν γίνει διεθνείς φίρμες δεν έγκειται στο ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα λόγια τους –πόσοι άλλωστε τραγουδάνε ό,τι ακούνε στις συναυλίες των Rammstein χωρίς να καταλαβαίνουν λέξη;– αλλά απλούστατα στην έλλειψη σωστού promotion. Αν το επεδίωκαν, θα μπορούσαν να απολαμβάνουν εξίσου μεγάλης επιτυχίας, χωρίς να έχει χρειαστεί να παρασυρθούν κι αυτοί από τις τάσεις της αγοράς.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured