H Asa (προφέρεται Asha) γεννήθηκε στο Παρίσι, αλλά μεγάλωσε στο Lagos, στη «Νέα Υόρκη της Νιγηρίας», όπως λέει και η ίδια. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα εμφανιζόταν στο ΜΤV ή ότι θα άνοιγε τις συναυλίες του Snoop Dogg και της Beyonce. Τα χρόνια στο Lagos υπήρξαν δύσκολα, αλλά γεμάτα μουσική. Η Asa – μοναχοκόρη σε μια επταμελή οικογένεια – έμενε πολλές ώρες στο σπίτι και τραγουδούσε. Κάποια στιγμή, και κρυφά από τους γονείς της, κατάφερε να γραφτεί σε ένα μουσικό σχολείο. Μέσα σε έξι μήνες έμαθε κιθάρα. Μετά από λίγο καιρό η Νιγηρία δεν μπορούσε να την κρατήσει πλέον κι έτσι αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά της στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε να εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές και μπαράκια. Πρόπερσι κατάφερε να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο (ομώνυμο) άλμπουμ της και προσφάτως επέστρεψε με την παρούσα ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες της στο Παρίσι, η οποία συνοδεύεται και από ένα bonus DVD με οπτικά αποσπάσματα από τις εμφανίσεις αυτές.

Η Asa γράφει τα τραγούδια της στον δρόμο, μέσα στα λεωφορεία και στο μετρό. Γράφει δε με πάθος κατά των διαχωρισμών και του ρατσισμού, γι’ αυτό πολλοί τη βλέπουν ως μια καινούργια Tracy Chapman. Η φωνή της, γήινη και τρυφερή, βολτάρει με ιδιαίτερη άνεση σε μελωδίες οι οποίες ταξιδεύουν από folk μέχρι reggae, για να αγγίξουν επίσης το R&B και τη soul. Τα τραγούδια που προέρχονται από το ντεμπούτο της αποκτούν εδώ τη μαγεία που τους δίνει η παρουσία του ζωντανού κοινού, ένα κοινό που ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και συμμετέχει σε ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Οι Γάλλοι άλλωστε κάτι παθαίνουν όταν ακούνε μουσικές οι οποίες στα αυτιά τους φαντάζουν «εξωτικές». Στο Live In Paris ακούμε λοιπόν την Asa να ξετυλίγει τις ιστορίες της ενώ οι μουσικοί που τη συνοδεύουν στα πλήκτρα, στο μπάσο και στα drums τζαμάρουν ρυθμικά και χαλαρά από πίσω. Η Asa χωρίς να διακατέχεται από κάποια επιθυμία απόδειξης πραγμάτων – τουλάχιστον ακόμα – διασκευάζει με τον δικό της τρόπο το “Feeling Good” της Nina Simone. Μαζί της σε αυτό το live και ο (επίσης Νιγηριανός) Keziah Jones του οποίου η φήμη στο γαλλικό έδαφος παραμένει αρκετά μεγάλη.

Μουσική χωρίς σύνορα, θα μπορούσε να ονομάζεται αυτός ο δίσκος κι αυτό είναι το πιο σημαντικό τελικά. Η Asa δεν έχει ανάγκη να το παίξει «αγριόγατα έτοιμη για όλα» στα βιντεοκλίπ για να πουλήσει, ούτε καν να την αναλάβει ένας Jay-Z για να πετύχει. Ξέρει ακριβώς πού βρίσκεται και τι θέλει να κάνει. Kαι το κάνει μια χαρά…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured