Οι Gliss έρχονται από το Λος Άντζελες και είναι τρίο, στο οποίο – ανάμεσα σε δύο άντρες – στέκεται μια ξανθιά τραγουδίστρια ονόματι Victoria Cecilia, με καταγωγή από τη Δανία. Το μυαλό μας πηγαίνει λοιπόν κατ’ ευθείαν στους Raveonettes, κι όχι άδικα, γιατί και ηχητικά μοιάζουν πολύ, αλλά και έχουν περιοδεύσει παρέα.

Το αυτό έχουν κάνει και με τους Editors, We Are Scientists, Black Rebel Motorcycle Club μα και τους Smashing Pumpkins, με τους οποίους κάποιοι τους συγκρίνουν έντονα, προσωπικά όμως δεν μπορώ να δω αυτή την τρομερή ομοιότητα. Με τους Kills ναι, τους Strokes γιατί όχι – σε συνθετικό επίπεδο πιο πολύ, όχι τόσο στον ήχο, καθώς οι Gliss τον προτιμούν περισσότερο βρώμικο, ενώ και το look τους είναι πιο πολύ αλανιάρικο από εκείνο των πρώτων, και πιο αυθεντικά street wise. Τώρα γιατί διαλέγουν έναν σούπερ παραγωγό, όπως ο Gareth Jones, για να τους κάνει τη μίξη του άλμπουμ, είναι άλλο καπέλο – μάλλον χρειάζεται τον ειδικό ακόμη κι όταν θέλεις τον ήχο του συγκροτήματός σου να ακούγεται επιμελώς ατημέλητος…

Εντάξει, δεν είναι ότι ακούμε πρώτη φορά ένα γκρουπ που καργάρει στο fuzz τις κιθάρες του για να αγγίξει παλιές ροκ κορυφές, τις οποίες σε πρόσφατους χρόνους ονομάσαμε shoegaze. Κορυφές που παλιότερα τις βλέπαμε να εξέχουν από τις στέγες των garage στις αμερικάνικες συνοικίες στα περίχωρα των μεγαλουπόλεων, σήμερα όμως αποτελούν μέρος μιας σκηνής που έχει τόσα να κάνει με τη μουσική όσο και με τη μόδα – αν και στο τέλος μένει η απόλαυση ενός ήχου ο οποίος δύσκολα θα πεθάνει, παρότι μπόλικες ρυτίδες έχουν πια αρχίσει να στολίζουν το πρόσωπό του… Και οι Gliss ακούγονται αρκούντως απολαυστικοί στο Devotion Implosion, βάζω δε στοίχημα ότι θα δίνουν ενεργητικές και μεθυσμένες συναυλίες, και μακάρι να μπορούσαμε να τους δούμε κάποια στιγμή κι από κοντά. Θα κρατήσει όμως η μπογιά τους πέρα από αυτό το δεύτερο άλμπουμ τους; Θα ζήσουν να δουν την επόμενη μέρα του ροκ εν ρολ; Ποιος ξέρει… Το Devotion Implosion πρόκειται πάντως για έναν δίσκο φτιαγμένο με φροντίδα και με τόνους ευγενούς κιθαριστικής βρωμιάς, στον οποίον αξίζει μια ακρόαση, αν μη τι άλλο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured