H Timewarp είναι μια ελληνική εταιρία που ιδρύθηκε το 2004 από τον Άγγελο Στούμπο (ο οποίος ηχογραφεί κιόλας στην εταιρία) με σκοπό να παράγει και να κυκλοφορεί ποιοτική μουσική από τον χώρο του funk, του downtempo, των χαλαρών breaks και της dub. Πέντε χρόνια μετά, η ετυμηγορία είναι πως ευτυχώς τα κατάφερε! Κυκλοφορώντας όχι μόνο δουλειές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, αλλά διατηρώντας παράλληλα εκείνα τα ποιοτικά στάνταρ που εξ’ αρχής είχε θέσει. Η συλλογή Down & Dirty έρχεται λοιπόν σαν επιστέγασμα αυτής της πορείας, με τον Lego Boy να είναι υπεύθυνος για την επιλογή των κομματιών και τα διάφορα συγκροτήματα τα οποία έχουν κατά καιρούς περάσει από το Timewarp roster να παρέχουν τη μουσική υπόκρουση.

Από την αρχή της κιόλας, η συλλογή καθιστά σαφές πως ο σκοπός της είναι η χαλάρωση των ακροατών της και το ποιοτικό downtempo είναι το μέσο που χρησιμοποιεί. Υπνωτιστικές μπασογραμμές, χαλαρά drum kicks, απαλά πιανιστικά περάσματα, διακριτική παρουσία πνευστών σε σημεία και επίσης διακριτική χρήση της κιθάρας – όπου κρίνεται απαραίτητη – συμπληρώνουν ένα μεθυστικό αλλά και εθιστικό κοκτέιλ ήχων. Σαφώς θα μπορούσε να αποτελεί μουσικό χαλί τούτο εδώ το μουσικό χαρμάνι, αλλά θα ήταν κρίμα για όσους το χρησιμοποιήσουν μονάχα ως τέτοιο. Κι αυτό γιατί στο Down & Dirty υπάρχουν κομμάτια τα οποία μπορεί μεν να ακούγονται χαλαρωτικά, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν και αυτόνομη μουσική αξία. Για παράδειγμα θα αναφερθώ στη ζαλισμένη ραθυμία του «δικού» μας Quasamodo στο “By Your Side” ή στη μετρημένα ενεργητική μελαγχολία του “Ice & Hot” των Medras – κομμάτια τα οποία σίγουρα δεν είναι του σωρού και διεκδικούν με αξιώσεις την προσοχή σας. Από την άλλη, ακόμα και αν δεν προσέξετε τα παραπάνω, θα έρθουν να σας ξεσηκώσουν ευθύς αμέσως οι funky ρυθμοί του Niles Philips (“Stepping Up The Pressure”) και των BMD (“Keep It Real”). Ακόμα πιο μετά η συλλογή θα επεκταθεί μέχρι και σε funky breaks περιοχές, με τους ρυθμούς να πέφτουν πάλι για το τελείωμα.

Δεκαπέντε συνθέσεις υπάρχουν εδώ και είναι όλες αξιοπρεπέστατα, καλοφτιαγμένα παραδείγματα του nu funk ήχου. To Down & Dirty στέκει έτσι σαν το πειστήριο του εγκλήματος για την Timewarp, με την αμαρτία της να είναι πως προσπαθεί – και πετυχαίνει – να εκδώσει ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί στον συγκεκριμένο μουσικό χώρο. Ένοχη λοιπόν σε όλες τις κατηγορίες η εταιρία, η οποία εδώ μας προσφέρει ένα απολαυστικό sampler των καλλιτεχνών και του ήχου της. Μακάρι να συνεχίσει να είναι πάντα τόσο καλόγουστη…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured