Η Efrat Alony είναι μία αξιοπρόσεκτη καλλιτεχνική περίπτωση, που χαίρει όχι ειδικής αλλά ιδιαίτερης μεταχείρισης. Γεννημένη στο Ισραήλ πριν από 34 χρόνια και μόνιμα πλέον εγκατεστημένη στη Γερμανία, κινείται στον χώρο της post-pop jazz σαν αερικό. Συνθέτης, ερμηνεύτρια και ενορχηστρωτής, καλείται να μας εισάγει στον αλλόκοτο ονειρικό κόσμο της, τραγουδώντας μάλιστα τόσο στα αγγλικά, όσο και στα εβραϊκά. Κάποιοι κριτικοί ήδη ομιλούν για ένα φαινόμενο «popular art» μουσικής ή για pop πηγάζουσα από την jazz με μοναδικό τρόπο. Υπερενθουσιώδεις; Στην τέταρτη πάντως δουλειά της Dismantling Dreams, η Efrat Alony διαλύει τις όποιες δυσπιστίες, υπογράφοντας μία δουλειά που είναι ολότελα ο εαυτός της.

Ατμόσφαιρα ομιχλώδης, μυστηριακή, στα όρια της jazz, επιθυμεί να μυήσει τους ακροατές στη δική της μουσική γλώσσα, σε κώδικες λυρικούς και ποιητικούς. Κώδικες οι οποίοι δεν αναμοχλεύουν τα τετριμμένα, αλλά αναζητούν τη βαθύτερη και ανομολόγητη έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ποιότητα του ήχου της Alony έχει αναφορές (έως και εμμονές) σε ένα αμάλγαμα jazz, rock και electronica, τη στιγμή που η ζεστή άλτο ερμηνεία της διαλύει και ανασυντάσσει το μείγμα αυτό. Στο Dismantling Dreams συνταξιδιώτες έρχονται οι Mark Reinke (πιάνο) και Christian Thome (ντραμς), καθώς κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Όλοι μαζί εμβαθύνουν στις περίπλοκες συνθέσεις της Alony, δίνοντάς τους την αύρα που χρειάζεται, μακριά από περιττούς μελοδραματισμούς. Για την ίδια η μελωδία ως έννοια ή ως αισθητική χειρονομία λειτουργεί ως δίλημμα δίκοπο και αυτό αντιλαμβάνεται κανείς όταν την ακούει σε στιγμές όπως τα “Hear Me” και “Ad Matay-Till When”. Η γοητεία της ατμόσφαιρας αναστρέφεται και νιώθεις μετέωρος, δίχως να γνωρίζεις αν αυτό είναι ωραίο ή όχι. Τα ηλεκτρονικά δε τοπία των “Dismantling Dreams” και “To A Child Dancing In The Wind” συμπορεύονται με τη φωνή της σε μεταμορφώσεις εικόνων και εκφραστικά μέσα βγαλμένα από το ιδιοσυγκρασιακό ύφος της καλλιτέχνιδας.

Το Dismantling Dreams δεν είναι ο δίσκος που θα σε κερδίσει μονομιάς, αλλά εδώ έγκειται και η πληθωρικότητά του. Κατά έναν περίεργο δηλαδή τρόπο ακολουθεί τις διαθέσεις σου σιωπηλά και ταυτοχρόνως σε οδηγεί κάπου αλλού. Το φως και το σκοτάδι αποκτούν έτσι μία εμπνευσμένη διάλεκτο και υλοποιούνται στα αυτιά σου. Το θες αυτό; Η απάντηση αφορά στον καθένα από εμάς... Το μουσικό πάντως σύμπαν της Efrat Alony αποκαλύπτει ένα ολοζώντανο κομμάτι της σύγχρονης δημιουργίας, το οποίο δεν χρειάζεται στολίδια και περίτεχνες απόψεις. Σε αγγίζει, καλώς, αλλιώς...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured