Ο John Tejada θεωρείται ένας από τους καλύτερους techno παραγωγούς και DJs. Οι αναρίθμητες κυκλοφορίες του, τα remixes του αλλά και η εν γένει παρουσία του στον χώρο εκφράζουν το δίκαιο του παραπάνω χαρακτηρισμού. Στη συγκεκριμένη κυκλοφορία παρουσιάζεται ένα DJ σετ του στο φημισμένο Fabric Club του Λονδίνου, με 20 μιξαρισμένα κομμάτια.

Αυτό που αρχικά έχει ενδιαφέρον στο Fabric 44 είναι η επιλογή του set list. Επιχειρείται μια βόλτα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή οπτική του techno/house, με κύριες στάσεις στο Βερολίνο και στο Λονδίνο – τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ευρώπη. Δεν λείπουν φυσικά και κομμάτια στην παραγωγή των οποίων έχει συμβάλει κι ο ίδιος ο Tejada, είτε σόλο, είτε ντουέτο με τον Justin Maxwell ή τον Arian Leviste, είτε ως τρίο με τους δύο προαναφερθέντες (Palette All-Stars). Αυτά, μαζί με κάποιες άλλες επιλογές, μπαίνουν λοιπόν στο μπλέντερ του Fabric 44, ανακατεύονται με την προσωπική αισθητική του Αυστριακού DJ και μοιάζουν ικανά να «χτίσουν» ένα DJ σετ αξιώσεων. Τι γίνεται όμως όταν το τελευταίο μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή για κατ’ οίκον απολαύσεις; Και το ερώτημα δεν αναφέρεται μόνο στην εν λόγω κυκλοφορία, αλλά σε όλες τις παρόμοιες, όσες δηλαδή μεταφέρουν μία (ή και παραπάνω) ώρα μουσικής, η οποία σκοπό έχει να ανταποκριθεί στην ένταση και στο vibe της στιγμής και όχι (πρωταρχικά τουλάχιστον) στην ψηφιακή του αποτύπωση. Είναι άραγε δυνατό να γίνει αντιληπτή η δυναμική της μουσικής που χρησιμοποιείται για να θέσει τον κόσμο σε κίνηση στις συνθήκες ενός club, όταν την ακούς από την άνεση της πολυθρόνας του σπιτιού σου; Βέβαια υπάρχει και η προοπτική το δισκάκι να μπαίνει στο player μόνο σε οικιακά πάρτι, οπότε πάω πάσο…

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από το Fabric 44 γίνεται σαφές ότι ο Tejada είναι ένας ικανότατος DJ. Ακούγοντας αυτή τη μιξαρισμένη συλλογή του, έπιασα κάποιες στιγμές τον εαυτό μου (ειδικά όταν η ένταση βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα) να μεταφέρεται νοερά σε ένα γεμάτο club, όπου τα ηχητικά κύματα δραπετεύουν από τα ηχεία και μετατρέπονται σε κινητική ενέργεια από το εκστασιασμένο (μην πάει ο νου σας στο πονηρό!) ακροατήριο. Ο Tejada φυσικά δεν κάνει κανονικό remix στα κομμάτια. Τα ρετουσάρει απλώς ώστε να ανταποκρίνονται τόσο στο προσωπικό του ύφος, όσο και στις ανάγκες της συγκεκριμένης κατάστασης, προσθέτοντας κάποια στοιχεία ή τονίζοντας κάποια άλλα, βρίσκοντας παράλληλα ευρηματικές μεταβάσεις από κομμάτι σε κομμάτι. Οι επιλογές που ξεχώρισα προσωπικά από αυτό το Fabric σετ του, είναι το “Kamm” των Βερολινέζων Pigon, το “Cristal” του Nekes, το “Phlogiston” του Alex Cortex, το “Forbidden Planet” των John Tejada/Arian Leviste και φυσικά το “Fahrenheit 303” των Orbital – το οποίο μου επανέφερε στον νου την εξαιρετική σειρά synthesizers της Roland (ΤΒ-303), που συνέβαλε τα μέγιστα στην άνθιση αρκετών ειδών ηλεκτρονικής μουσικής πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές αυτής του 1990.

Εν κατακλείδι, το Fabric 44 αποτελεί μια συλλογή η οποία και στέκει και τις ευχάριστες στιγμές της διαθέτει. Δεν νομίζω βέβαια ότι καταφέρνει να αποτυπώσει το κλίμα της συγκεκριμένης εμφάνισης του John Tejada στο φημισμένο λονδρέζικο club (δεν ξέρω καν αν ήταν αυτός ο σκοπός της κυκλοφορίας του), δίνει πάντως μια αρκετά καλή οπτική της σύγχρονης techno, έτσι όπως αυτή μπερδεύεται ανά διαστήματα με μια πιο house αισθητική, υπό την καθοδήγηση μάλιστα ενός από τους κορυφαίους DJ/παραγωγούς αυτή τη στιγμή. Ειδικά αν σχεδιάζετε κάποιο σπιτικό πάρτι στο μέλλον, βάλτε το Fabric 44 στη λίστα με τις επόμενες αγορές σας. Σίγουρα θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured