Ποιος είναι ο Mamer; Τι είναι το dombra; Παίζουν οι Κινέζοι alt-country; Λοιπόν, ο Mamer είναι ένας άγνωστος (στα μέρη μας) τύπος από τη Βορειοδυτική Κίνα ο οποίος παίζει μια εκδοχή του παραδοσιακού όργανου dombra, κάτι ανάμεσα σε κιθάρα και λαούτο, προερχόμενο από το Καζακστάν. Τώρα, για το αν οι Κινέζοι παίζουν alt-country, η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν παίζουν. Τουλάχιστον όχι όπως εμείς έχουμε καταχωρήσει το παραπάνω μουσικό είδος μέσα στο Δυτικότροπο μυαλό μας.

Μιλώντας για τη Δύση, ως νεαρός ο Mamer αγάπησε τους King Crimson, τους Pink Floyd και τον Bob Dylan. Κάποια στιγμή βρέθηκε μάλιστα σε μια cover μπάντα που έπαιζε από Metallica μέχρι Michael Jackson, ενώ αργότερα συνέχισε την ενασχόλησή του με τη μουσική στους Iz, ένα πενταμελές σχήμα που ξεχώρισε στην alt-country σκηνή της Κίνας, η οποία – περιέργως – υπάρχει. Φέτος λοιπόν, και μετά από μια σχεδόν εικοσαετή πορεία στον χώρο, ο Mamer παρουσιάζει στο Eagle την απόλυτα προσωπική του εκδοχή για τον τρόπο που μπορούν να «ντυθούν» οι κινεζικές παραδόσεις με σύγχρονους μουσικούς μανδύες, τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης.

Το μουσικό τοπίο του Eagle δεν κερδίζει εύκολα ένα αυτί βολεμένο σε γνώριμα Δυτικά ακούσματα. Όμως αξίζει κάποιος να αφουγκραστεί τις αναπνοές της πεδιάδας, το πέταγμα του αετού και τα μακρινά τραγούδια από τις ρυζοφυτείες – σε μια γλώσσα την οποία ποτέ πιθανόν δεν θα καταλάβει. Οι θρύλοι, τα ποιήματα, οι παραδοσιακές μελωδίες που τραγουδούσαν οι παλαιότερες γενιές Κινέζων κι οι ιστορίες οι οποίες γεννιούνται μέσα στη φύση συνθέτουν το περίεργο παζλ στο μυαλό του Mamer. Αλλά μεγαλύτερη σημασία έχουν εδώ οι φορτισμένες συναισθηματικά μελωδίες και η θλιβερή, χαμηλή φωνή του τραγουδοποιού, η οποία καταργεί τα σύνορα. Οι δαχτυλισμοί στην άρπα και στο dombra, τα περίεργα λαρυγγώδη φωνητικά, αλλά και το Δυτικής προέλευσης folk-country στήσιμο στην ακουστική κιθάρα, μαζί με το κλασικό αμερικανικό μπάντζο (παιγμένο από τον Bela Fleck), συνδέουν τους δύο κόσμους με μια αόρατη κλωστή. Παράλληλα, τα samplers που ακούγονται από το βάθος και τα πλήκτρα γίνονται γέφυρα σύνδεσης της παράδοσης με τη σύγχρονη αισθητική, πράγμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον Mamer στο Eagle, λειτουργώντας και ως πηγή έμπνευσης.

«Θέλω να εμφυσήσω μια νέα πνοή στα τραγούδια και στα ποιήματα με τα οποία μεγάλωσα. Είναι κρίμα να χαθούν στον χρόνο και οι επόμενες γενιές να τα στερηθούν», λέει ο Mamer. Και το Eagle αποτελεί μια πολύ συνειδητή και αξιόλογη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, πετυχαίνοντας ό,τι ο καλλιτέχνης επιθυμεί – παρ’ όλο που προσωπικά θα προτιμούσα λιγότερα samplers και programming. Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρήσουν το όλο εγχείρημα γραφικό, όσοι όμως ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες θα το ακούσουν μ’ ευχαρίστηση.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured