Το concept πάνω στο οποίο βασίζεται ο συγκεκριμένος δίσκος αλλά και τα άλλα δύο Inspiration Information που έχουν προηγηθεί (η συνεργασία των Sly & Robbie με τον Amp Fiddler στο πρώτο και αυτή του Horace Andy με τον Ashley Beedle στο δεύτερο) είναι απλό: η διάδραση ενός μουσικού θρύλου με έναν εκπρόσωπο της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Υπό αυτήν την κεντρική ιδέα, οι ιθύνοντες της Strut Records προσκάλεσαν στο στούντιο τον άνθρωπο που ένωσε τη μουσική παράδοση της Αιθιοπίας με την jazz, τον Mulatu Astatke, μαζί με τους psychedelic funk πρωτοπόρους Heliocentrics. Τους «κλείδωσαν» εκεί για μια εβδομάδα και έπειτα κυκλοφόρησαν το τρίτο μέρος της δισκογραφικής σειράς τους, παρουσιάζοντάς μας τους διαύλους καλλιτεχνικής επικοινωνίας που ανέπτυξαν οι παραπάνω καλλιτέχνες, με τη μορφή 14 συνθέσεων.
Συνθέσεις οι οποίες δεν αναλώνονται μόνο στις προφανείς (αν μπορεί να υπάρξει κάτι προφανές τέλος πάντων) συνδέσεις της ethio jazz του Astatke με το ιδιόμορφο αστρικό μείγμα funk, jazz, soul και ψυχεδελικών ηχοχρωμάτων των Heliocentrics, αλλά εκτείνονται σε ένα εύφορο πεδίο κοινών μουσικών προσανατολισμών, όπου τα σημεία επαφής μοιάζουν να είναι αναρίθμητα. Και αν στις πρώτες ακροάσεις του Inspiration Information Vol. 3 δίνεται πιθανώς η εντύπωση ότι ο δίσκος κινείται περισσότερο προς την πλευρά των Heliocentrics, νομίζω πως τελικά η πορεία που ακολουθείται δεν είναι ούτε τόσο διακριτή, ούτε και μονοσήμαντη. Τα δύο μέρη, οι δύο μουσικοί κόσμοι ισορροπούν αρμονικά μεταξύ τους, διαγράφοντας μια τροχιά γύρω από μια απάτητη και από τους δυο περιοχή.
Έτσι υπάρχουν κομμάτια όπως το “Addis Black Widow” ή το “Fire In The Zoo”, τα οποία περνάνε από σχεδόν downtempo μονοπάτια, το “Phantom Of The Panther” με την cool jazz αισθητική του, ή τα σχεδόν ελεγειακά “An Epic Story” και “Anglo Ethio Suite”, που κλείνουν με υπέροχο τρόπο τον δίσκο, ρίχοντας μεγάλο βάρος στα έγχορδα – μερικά από τα οποία είναι αιθιοπικής προελεύσεως, όπως το begena (ένα είδος λύρας) ή το masenqo (ένα είδος μονοχορδικού βιολιού). Συνθέσεις, δηλαδή, που δεν ακουμπούν άμεσα ούτε στην ethio jazz, ούτε στο ύφος των Heliocentrics και δείχνουν τη σαφέστατη διάθεση όλων, όχι μόνο για πειραματισμό, αλλά για μια tabula rasa αναζήτηση κοινών τόπων. Κάτι που προσωπικά θεωρώ μεγάλο προσόν του Inspiration Information Vol. 3. Δίπλα στα παραπάνω, υπάρχουν και κομμάτια με πιο καθαρές ethio jazz αναφορές, όπως τα “Cha Cha” και “Esketa Dance”, με ρυθμούς και μοτίβα γνώριμα του ύφους του Mulatu (επεξεργασμένα βέβαια σύμφωνα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης συνεργασίας), το “Mulatu”, όπου είναι πιο εμφανής η χρήση του βιμπράφωνου, του βασικού δηλαδή οργάνου του Αιθίοπα, ή το εναρκτήριο “Masenqo”, το οποίο εισάγει την αφρικάνικη παράδοση (τόσο με το ομώνυμο όργανο και τα κρουστά, όσο και με τα φωνητικά) στο περίεργο ύφος των Heliocentrics.
Τον χαρακτηρισμό του απαραίτητου, λοιπόν, ο δίσκος τον κερδίζει για πολλούς λόγους. Είναι, κατ’ αρχάς, η σημαντικότητα των συνεργαζομένων μερών: τόσο των Heliocentrics, το ντεμπούτο των οποίων ήταν απλά εξαιρετικό, όσο και του Mulatu Astatke – περιττεύουν νομίζω τα πολλά λόγια για τη σημαντικότητά του. Είναι ακόμα ο ευφυέστατος τρόπος με τον οποίον η απολαυστική αυτή συνεργασία πατάει στο μέλλον, συνδυάζοντας την αφρικανική παράδοση (παρελθόν) με τη σύγχρονη αισθητική (παρόν). Είναι, τέλος, τα υπέροχα κομμάτια που γεννήθηκαν μέσα από όλα αυτά. Δεν νομίζω να υπάρχει πιο σαφής τρόπος να σας μεταφέρω την μεγάλη καλλιτεχνική αξία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Αν πάντως δεν πειστήκατε από το κείμενο, η επερχόμενη εμφάνιση τους στο φετινό Synch Festival, πιθανότατα θα σας δώσει πιο πειστικά επιχειρήματα…
- Πληροφορίες
- Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ
Mulatu Astatke & The Heliocentrics - Inspiration Information Vol. 3
- Βαθμολογία: 8
- Καλλιτέχνης: Mulatu Astatke & The Heliocentrics
- Label: Strut/Penguin
- Κυκλοφορία: Απρ-09