Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουν και μουσικό ενδιαφέρον. Το 22ο κατά σειρά φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου και ήδη γίνονται πυρετώδεις διεργασίες για τις ταινίες που μας περιμένουν.
Μία από αυτές, σας την ανακοινώνουμε σήμερα αποκλειστικά στο Avopolis. Πρόκειται για το μουσικό ντοκιμαντέρ του Thorsten Schütte Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words, το οποίο σκιαγραφεί λεπτομερώς τη ζωή και το έργο αυτής της τόσο αντισυμβατικής, rock 'n' roll προσωπικότητας.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο Sundance Film Festival 2016 και πήρε καλές κριτικές, με πολλούς fans να επαινούν τον Schütte για το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τον γνωστό τυφλοσούρτη, μα πήγε κατευθείαν στην πηγή, «ανασυνθέτοντας» τον μέγα Zappa μέσα από παλιές συνεντεύξεις, συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Έτσι, αντί για μια παρέλαση συναδέλφων μουσικών ή δημοσιογράφων, που θα διηγούνταν ιστορίες και θα έπλεκαν (αναπόφευκτα) την αγιογραφία του Zappa, μένουμε με ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αναδεικνύει τον πολυσύνθετο και συχνά αντιφατικό χαρακτήρα του πρωταγωνιστή του, φωτίζοντας την «τρέλα» που διακρίνει τις συνθέσεις του: πίσω από όλα, εν τέλει, ο Schütte μας παρουσιάζει έναν αέναα ανήσυχο Αμερικανό, ο οποίος θίγει πολλά από τα κακώς κείμενα της κοινωνίας που τον περιβάλλει, προβάλλοντας ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενάντια σε ό,τι είναι ψεύτικο ή έκδηλα ανόητο.
Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ κάνει μια πρώτης τάξης δουλειά παρουσιάζοντάς μας το πώς ο Zappa αναδύθηκε από το άσημο underground σε μια μορφή την οποία πολλοί αναγνώριζαν, ακόμα κι αν δεν είχαν ιδέα για τη μουσική του. Πολύ χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από την εμφάνιση ενός νεαρού Zappa στο Steve Allen Show, όπου ο Allen ξεκινάει με σκοπό να τον δουλέψει, για να καταλήξει να περνάει μάλλον καλά με τον καλεσμένο του.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο ίδιος ο Zappa βάζει μερικά πράγματα στη θέση τους, όπως για παράδειγμα όταν εξηγεί σε έναν συνομιλητή του γιατί ήταν πάντοτε φρικιό «μα ποτέ χίπης» -είναι κάτι που ακόμα μπερδεύουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τα 1960s και τα 1970s. Το ίδιο συμβαίνει και όταν φτάνει η δύση της ζωής του και πρέπει πια να αντιμετωπίσει τον καρκίνο: αποφεύγοντας τους ηρωισμούς και την εύκολη συγκίνηση, ο Schütte μας δείχνει έναν γενναίο άνθρωπο, που όμως είναι παράλληλα και απελπισμένος δημιουργός -εκείνος που πρέπει δηλαδή να αποδεχθεί ότι το έργο του «δεν θα τελειώσει ποτέ».
Η ταινία διαρκεί 1 ώρα και 33 λεπτά και θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας από την εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment.
{youtube}eB7XUpSUnoQ{/youtube}