Σαν ασφαλές συμπέρασμα για τα βραβεία της 88ης τελετής των Οσκαρ που είδαμε ζωντανά από τα κανάλια Novacinema, θα λέγαμε πως τα βραβεία δόθηκαν σαν αποτέλεσμα ισόποσης μοιρασιάς και τίμιας προσπάθειας να μοιραστεί η πίτα, με τρόπο που όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Ένα ακόμα ασφαλές συμπέρασμα, είναι ότι «καλύφθηκαν» μερικές αδικίες του παρελθόντος. Πραγματικά, ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο οποίος δικαιώθηκε μετά από αρκετές χρονιές που δεν βραβεύθηκε. Επιπλέον, στον ευχαριστήριο λόγο του, μας χάρισε την τρυφερή ατάκα: «Μην παίρνετε τον πλανήτη για δεδομένο, εγώ δεν παίρνω το αποψινό για δεδομένο». Ακόμα μεγαλύτερη δικαίωση θα πρέπει να αισθάνθηκε ο μεγάλος μουσουργός Ένιο Μορικόνε, καθώς η βράβευσή του για την ωραία μουσική που έγραψε για την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, Οι Μισητοί Οκτώ, λειτούργησε και σαν Lifetime Achievement Award, μετά από 6 υποψηφιότητες και πολλές δεκαετίες μιας ανεπανάληπτης καριέρας.

oscars2.jpg

Η ανέλπιστη έκπληξη ήταν ο Μαρκ Ράιλανς που κέρδισε το βραβείο  Β' Ανδρικού Ρόλου για το φιλμ Η Γέφυρα των Κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα. Ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός ήταν το απόλυτο outsider που άφησε στα κρύα του λουτρού τον Συλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος απογοητεύτηκε πολύ.

Στο Dolby Theatre της Καλιφόρνια, το Spotlight κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, αλλά κάθε άλλο παρά θριαμβευτής της βραδιάς ήταν, εφόσον δεν κέρδισε σε καμία επί μέρους κατηγορία, πέραν αυτού για πρωτότυπο σενάριο. Το δημοσιογραφικό δράμα κοινωνικής καταγγελίας κέρδισε οριακά το Revenant και το Big Short, που ήταν οι δυο ανταγωνιστές του Σαράντα χρόνια μετά το Όλοι Οι Άνθρωποι του Προέδρου, μια φετινή, ανάλογη ταινία (σαφώς χαμηλότερου βεληνεκούς) πατάει στην ίδια φιλοσοφία και κερδίζει.

Παρά την φόρα των υποψηφιοτήτων και το πρόσφατο hype, η οικονομική, κοινωνική σάτιρα Big Short περιορίστηκε στο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου.

Το βραβείο Α΄ Γυναικείου κέρδισε η Μπρι Λάρσον για την πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία της στο δράμα, Room και η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη, στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl).

oscar_actressb.jpg

Εξαιρετική ή ήταν η έκπληξη της νίκης της low budget, σκεπτόμενης sci fi ταινίας Ex Machina στην κατηγορία των οπτικών εφέ που κέρδισε όχι μόνο το Mad Max: Fury Road αλλά και το Star Wars!

Το Mad Max, η ταινία που θα έπρεπε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο κατά τη γνώμη μας, σάρωσε στα τεχνικά βραβεία, αποσπώντας 6 συνολικά. Θα τη δούμε από τα κανάλια Novacinema αυτή την Κυριακή 6 Μαρτίου, ένα χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι!

Ο τραγουδιστής Sam Smith, πήρε τελικά το Οσκαρ τραγουδιού για το Writings on the Wall που ακούγονταν στο Spectre.

Ένα ακόμα μουσικό ντοκιμαντέρ, το Amy, για την αδικοχαμένη Amy Winehouse, κέρδισε το όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Στην κατηγορία animation, η ταινία Τα Μυαλά που Κουβαλάς έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Τέλος, το τέταρτο Όσκαρ της καριέρας του κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης, Αλεχάντρο Ινιαρίτου, ο οποίος ήταν περσινός νικητής στην ίδια κατηγορία για το Birdman. Σπάνιο ρεκόρ αυτό το back to back για τον σκηνοθέτη, που κρατούσε 66 χρόνια. Κινηματογραφιστές όπως ο John Ford (1940- 1941), ο Joseph L. Mankiewicz (1949-1950), ο Elia Kazan (1954–55) και ο Woody Allen (1977–78) είχε καταφέρει κάτι ανάλογο. Πλέον, ο Ινιαρίτου σφραγίζει τη θέση του σε μια κλειστή ελίτ ακριβοπληρωμένων auteur, με αυτή τη βράβευση.

Η πλειοψηφία των υποψήφιων και βραβευμένων ταινιών θα κάνουν πρεμιέρα στα κανάλια Novacinema, από τα οποία έχουμε συνηθίσει τις πρώτες και αποκλειστικές προβολές βραβευμένων με Όσκαρ ταινιών, λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και ένα χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι!

oscarnova.jpg

Ακολουθουν αναλυτικά οι νικητές της πιο λαμπρής γιορτής του κινηματογράφου που είδαμε ζωντανά από τα κανάλια Novacinema, αλλά και είναι διαθέσιμη στο Nova GO σε tablet, laptop ή smartphone, On Demand, και μάλιστα εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλες τις υποψήφιες ταινίες που εξασφάλισαν και αναμένεται να δούμε προσεχώς...

Καλύτερη Ταινία
 
Νικητής: Spotlight

Καλύτερη Σκηνοθεσία
 
Νικητής: Αλεχάντρο Ινιαρίτου (The Revenant)

Α' Ανδρικού Ρόλου
 
Νικητής: Λεονάρντο Ντι Κάπριο (The Revenant)

Α' Γυναικείου Ρόλου
 
Νικήτρια: Μπρι Λάρσον (Room)

Β' Γυναικείου Ρόλου
 
Νικήτρια: Αλίσια Βικάντερ (The Danish Girl)

Β' Ανδρικού Ρόλου
 
Νικητής: Μαρκ Ράιλανς (Η Γέφυρα των Κατασκόπων)

Πρωτότυπου Σεναρίου
 
Νικητής: Spotlight

Διασκευασμένου Σεναρίου
 
Νικητής: Το Μεγάλο Σορτάρισμα

Κοστούμια
 
Νικητής: Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (Τζένι Μπίβαν)

Μοντάζ
 
Νικητής: Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (Μάργκαρετ Σίξελ)

Σκηνικά
 
Νικητής: Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

Μακιγιάζ και Μαλλιά
 
Νικητής: Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

Φωτογραφίας
 
Νικητής: Η Επιστροφή (Εμανουέλ Λουμπέσκι)
 
Ηχητικό Μιξάζ
 
Νικητής:Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

Ηχητικό Μοντάζ
 
Νικητής: Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής

Ψηφιακά Εφέ
 
Νικητής: Ex Machina

Animation
 
Νικητής: Τα Μυαλά που Κουβαλάς

Μικρού Μήκους Animation
 
Νικητής: Bear Story

Ντοκιμαντέρ
 
Νικητής:Amy

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ
 
Νικητής: A girl in the river: The Price of Forgiveness

Μικρού Μήκους Ταινία
 
Νικητής: Stutterer

Ξενόγλωσση Ταινία
 
Νικητής: Ο Γιος του Σαούλ (Ουγγαρία)

Μουσικής
 
Νικητής: Οι Μισητοί Οκτώ (Ένιο Μορικόνε)

Τραγουδιού
 
Νικητής: Writings on the Wall (Spectre)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured