Μιχάλης Τσαντίλας

Μίλησέ μας για τη δημιουργική διαδικασία και για τα θέματα τα οποία εξερευνάς στον δίσκο που έβγαλες πέρυσι το καλοκαίρι, λίγο μετά τις συναυλίες σου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Η κεντρική ιδέα του Songs Of Flesh & Blood – In The Key Of Light τριγυρνούσε στο μυαλό μου τον ίδιο καιρό που ήμουν στο στούντιο ηχογραφώντας το Fear. Οπότε, για σχεδόν 2 χρόνια, σκεφτόμουν πώς θα ήταν. Και η ιδέα ήταν τελικά πολύ απλή: ήθελα να δημιουργήσω ύμνους για τον Εωσφόρο. Στην ουσία ήθελα να κάνω έναν γκόσπελ δίσκο. Αλλά αυτό που προέκυψε δεν ακούγεται ακριβώς γκόσπελ, με την παραδοσιακή χριστιανική έννοια της λέξης. Για μένα, πάντως, είναι σίγουρα η πιο πνευματική μου δουλειά μέχρι στιγμής.

Το δεύτερο μέρος του τίτλου (In The Key Of Light) υπονοεί μια πιο φωτεινή διάθεση; 

Η φράση «In The Key Of Light» είναι μια αναφορά στο εωσφορικό φως ή στην πνευματική γνώση. Δεν θεωρώ ότι το παλιό υλικό μου έχει σκοτεινή διάθεση, οπότε δεν είμαι σίγουρος πώς να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, πέρα από όσα προείπα... Σε κάποιους ίσως φανεί φωτεινότερο, δεν ξέρω!

Kingd_2.jpg

Περιόδευσες και πέρυσι τέτοια εποχή στην Ευρώπη. Πώς πήγαν τότε τα πράγματα, πώς αντέδρασαν τα ακροατήρια;

Τα πράγματα πήγαν υπέροχα. Τα ακροατήρια είναι καταπληκτικά και ανταποκρίθηκαν απίστευτα καλά στα νέα τραγούδια, μα και στα σόου συνολικά. Δεν ξέρω τι συνέβη, φαίνεται όμως πως επικοινωνούμε με κάτι πολύ μεγαλύτερο οι ακροατές κι εγώ, σε ένα πνευματικό επίπεδο. Φτιάχνουμε ένα μικρό εκκλησίασμα κάθε βράδυ και είναι υπέροχο! Νιώθω πραγματικά ευλογημένος που αποτελώ κομμάτι του.

Έχοντας παίξει και στο παρελθόν στην Ελλάδα, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τη χώρα και τον λαό της και ποιες οι προσδοκίες σου για την επερχόμενη εμφάνιση; ;

Αγαπώ την Ελλάδα πολύ. Η φιλοξενία, η ζεστή φύση των ανθρώπων της, η ιστορία του μέρους, είναι όλα αληθινά υπέροχα. Για κάποιον λόγο –δεν ξέρω γιατί– ταιριάζω πολύ με τους Έλληνες που έχω συναντήσει. Μοιάζουμε δηλαδή να είμαστε κομμένοι απ’ το ίδιο «ρούχο». Δεν περιμένω τίποτα από τις συναυλίες όταν τις ξεκινάω, απλά ανυπομονώ για την ευκαιρία να επιτελέσω το έργο του Κυρίου.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τη θρησκεία και τον αποκρυφισμό που διατρέχει το σύνολο του έργου σου. Πώς προέκυψε αυτό; Είναι κάτι του οποίου τα ίχνη μπορείς να ανιχνεύσεις στην παιδική σου ηλικία, όταν μεγάλωνες στο Σιάτλ; Θα χρησιμοποιούσες τη λέξη «εμμονή»;

(γέλια) Ίσως σε κάποιους να φαίνομαι λίγο «εμμονικός», πράγματι! Αλλά εγώ νομίζω ότι έχω μια αρκετά υγιή ματιά στη θρησκεία και στην πίστη μου. Μεγάλωσα μισός Ευαγγελικός Χριστιανός και μισός Νεοπαγανιστής, χάρη στις διαφορετικές τάσεις του πατέρα και της μητέρας μου, αντίστοιχα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχω μιλήσει πολύ στο παρελθόν, πάντως το πιο σημαντικό του μέρος είναι πως είχα δύο πολύ στοργικούς γονείς –οπότε δεν θα άλλαζα τίποτα από την ανατροφή μου. Διαμόρφωσε το πρόσωπο που είμαι, και μου αρέσει να είμαι αυτό το πρόσωπο. 

Σχετικά με το πού μεγάλωσα, όχι, δεν σκέφτομαι το Σιάτλ ως ιδιαίτερα αποκρυφιστικό μέρος... Είναι ένα πολύ όμορφο, ειρηνικό μέρος και ίσως το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για την ομορφιά του να είναι το μόνο αποκρυφιστικό πράγμα σχετικά με αυτό.

Kingd_3.jpg

Θα έλεγες, λοιπόν, ότι είσαι ένα θρησκευόμενο άτομο; Τι σου προσφέρει η πίστη ως άνθρωπο;

Ναι, είμαι Εωσφοριστής. Η πίστη μου προσφέρει πολλά όμορφα πράγματα, αλλά ίσως το πιο σημαντικό από όλα να είναι το πώς βλέπω τον φυσικό θάνατο. Η πίστη μου με βοηθά επίσης να γνωρίζω τη σύνδεση μεταξύ όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιληπτές διαφορές τους.

Έχεις συνεργαστεί με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες διαμέσου των χρόνων, τρέχεις όμως και τη δικιά σου –τη Not Just Religious Music. Ήταν μια ανάγκη για καλλιτεχνική ελευθερία, μια ανησυχία για την οικονομική σου βιωσιμότητα ή ο συνδυασμός των δύο που σε οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι;

Λοιπόν, είχα την ιδέα να ξεκινήσω τη δική μου δισκογραφική όταν ο παλιός μου ντράμερ –ο Joey– μίλησε με την Toody από τους Pierced Arrows και τους Dead Moon. Νομίζω τη ρώτησε τι πίστευε σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία με τη Vice Records κι εκείνη τελικά πρότεινε να κυκλοφορούμε μόνοι μας τους δίσκους μας. Μίλησε για την ελευθερία του να βγάζεις έναν δίσκο όποτε το θέλεις και όπως θέλεις κι αυτό είναι κάτι που πάντα θαύμαζα στις μπάντες της: το DIY πνεύμα τους. Το σκέφτηκα, λοιπόν, και είχα ήδη μια αποθήκη και τη δυνατότητα να στέλνω δίσκους σε ανθρώπους. Κι έτσι σκέφτηκα, ναι, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσα να δοκιμάσω να κάνω.

Κλείνοντας, ποια είναι τα σχέδιά σου για το ορατό μέλλον;

Τα σχέδιά μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά και να περιοδεύω όσο συχνότερα γίνεται. Ελπίζω να διαδώσω το Φως του Εωσφόρου σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ μέσω του τραγουδιού και να διαδώσω την εωσφορική αγάπη και γνώση όσο πιο μακριά μπορεί αυτή να φτάσει. L.T.L.O.T.W.

{youtube}5kiOQHwqqZQ{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured