Βαγγέλης Πούλιος

 

Πότε ξεκινήσατε να παίζετε μαζί και ποιο θα λέγατε ότι ήταν εκείνο το κλικ που σας έκανε ομάδα; 

Κάποιοι από μας είχαμε συνυπάρξει σε διάφορες μπάντες και πριν τους Hedvika· ως τέτοιοι όμως ξεκινήσαμε το 2011. Το γεγονός ότι παίζαμε μαζί και πριν είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένας πυρήνας μεταξύ μας, υπήρχε όμως και η κοινή τάση να διευρύνουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες. Αυτό ίσως μπορεί να αποκαλέσει κάποιος ως «το κλικ» για τη δημιουργία του σχήματος.

Hedvika, απ’ όσο ξέρω, είναι ένα τσέχικο (κυρίως) γυναικείο όνομα, σωστά; Πώς και το επιλέξατε;

Η αλήθεια είναι πως κύριο χαρακτηριστικό για την επιλογή του ονόματος ήταν ότι μας φαινόταν –και μας φαίνεται– εύηχο. Αιτία για να έρθει στο προσκήνιο αποτέλεσε ένα άρθρο που ανέφερε μια γυναίκα ονόματι Hedviga Golik, η οποία παρέμεινε νεκρή και ξεχασμένη στην πολυθρόνα του διαμερίσματός της για 40 χρόνια, μέχρι να βρουν το μουμιοποιημένο της σώμα. Σε ένα δωμάτιο σταματημένο στον χρόνο.

Η επιρροή συγκροτημάτων όπως οι Neurosis ή οι Isis είναι, νομίζω, εμφανής στον ήχο σας. Τι άλλα στοιχεία συνθέτουν τη μουσική σας ταυτότητα; 

Γενικά κρατάμε τις κεραίες μας ανοιχτές σε οτιδήποτε μπορεί να σηκώσει κάποια τρίχα του σώματός μας· κι αυτό περικλείει πληθώρα ειδών και ακουσμάτων: από sludge και black metal, μέχρι την ηλεκτρονική μουσική και την ambient. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά ακούσματα και αυτό είναι κάτι το θεμιτό. Θεωρούμε ότι απώτερος στόχος είναι να αποκτήσουμε χαρακτήρα ως μπάντα και κάτι τέτοιο τον κάνει εφικτό. 

Hedvika_2.jpg

Αν δεν κάνω λάθος, κυκλοφορήσατε μόνοι σας το The Evidence Of Absence. Είχατε ψάξει πρώτα για δισκογραφική ή το θεωρήσατε εκ των προτέρων χαμένο κόπο; 

Το The Evidence Of Absence ήταν αποκλειστικά self-released. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε κάποια εταιρία ή κάτι παρεμφερές. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δουλειάς βάσει του υλικού που είχαμε τότε. Το ζήτημα των δισκογραφικών είναι μεγάλη ιστορία, το θετικό είναι πως πλέον μια μπάντα μπορεί να ηχογραφήσει μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών που είναι προσιτές για οικιακή χρήση και να κυκλοφορήσει τη δουλειά της αξιοπρεπώς, με ελάχιστο μπάτζετ. Εκεί είναι και το νόημα άλλωστε, να μπορέσει να ακουστεί η μουσική έχει κάποιος στο κεφάλι του. Τα υπόλοιπα χωράνε πολλές συζητήσεις για το ποια μορφή έχουν ή θα έπρεπε να έχουν.

Ακούγοντας τον δίσκο 2 χρόνια μετά, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε; 

Σίγουρα. Έχει αναφερθεί για διάφορα σημεία στον δίσκο, είτε για θέματα παραγωγής είτε για θέματα ενορχήστρωσης. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και αν υποθετικά τέτοιες αλλαγές είχαν γίνει, το πιθανότερο είναι πως και πάλι θα θέλαμε κάτι ν' αλλάξουμε, μετά από 2 χρόνια. Αυτό όμως θεωρούμε ότι είναι κάτι πολύ θετικό, γιατί καταδεικνύει ότι εξελίσσεσαι και μαθαίνεις περισσότερα για τη μουσική και τον εαυτό σου.

Έχετε στα σκαριά νέο υλικό; Θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση; 

Υπάρχει νέο υλικό. Όπου να 'ναι θα κυκλοφορήσει ένα μέρος του σε βινύλιο, στα πλαίσια μιας split κυκλοφορίας μαζί με άλλες τρεις πολύ αξιόλογες μπάντες της εγχώριας σκηνής: τους Universe217, Allochiria και Agnes Vein. Πέραν αυτού, βρισκόμαστε σε ένα παραγωγικό στάδιο, γράφοντας καινούρια κομμάτια. Κάποια ήδη έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάζονται live. Ευχόμαστε στο τέλος του 2015 να έχουμε βγάλει τη δεύτερη ολοκληρωμένη μας δουλειά. Αναφορικά με την κατεύθυνση, θα υπάρχει διαφοροποίηση μουσικά, χωρίς όμως να θέλουμε για την ώρα να πούμε περισσότερα.

Hedvika_3.jpg

Αισθάνεστε μέρος μιας «σκηνής»; Υπάρχει κάτι τέτοιο στην Αθήνα του 2015; 

Τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα από προηγούμενα χρόνια, αλλά το να θεωρήσεις την ύπαρξη μιας «σκηνής» ως θέσφατο δεν αποτυπώνει κάποια πραγματικότητα. Η έννοια της «σκηνής» ταυτίζεται με εκείνη ενός ζωντανού οργανισμού, που θέλει συνεχή δουλειά και εξέλιξη για να μπορεί να υπάρχει. Και φυσικά καταλύτης αυτού του οργανισμού αποτελεί ο κόσμος, ο οποίος στηρίζει και δίνει κίνητρο και ενέργεια στις μπάντες να θέλουν να μοιραστούν τη δημιουργία τους.

Κάνετε σχετικά συχνά συναυλίες, αρκετές πλάι σε ονόματα του εξωτερικού, και έχει αρχίσει να δημιουργείται μια καλή φήμη για τα λάιβ σας. Θα λέγατε ότι είστε μια πρωταρχικά «λάιβ μπάντα»; Τι είναι αυτό που βγαίνει στο σανίδι και δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο στούντιο; 

Και εμείς έτσι πιστεύουμε. Στα live νιώθουμε την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, την επικοινωνία της μουσικής μας. Αυτό μας γεμίζει και είναι κάτι μοναδικό, το οποίο δεν μπορεί να αποτυπωθεί τόσο άμεσα και συνολικά σε κανένα CD.

Εμφανίζεστε στις 30 του μηνός στο 2ο Post Jamboree Festival. Τι άλλο επιφυλάσσει το (άμεσο) μέλλον για τους Hedvika;

Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ του Six d.o.g.s., το οποίο απαρτίζεται από πολλές αξιόλογες μπάντες. Εκτός από αυτό, έχουμε κλεισμένες άλλες 3 εμφανίσεις. Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαΐου θα βρεθούμε στο An Club στο πλαίσιο του Metal Guest House, τέλη Ιουλίου θα παίξουμε στο New Long Fest στη Νέα Μάκρη, ενώ υπάρχει ακόμα ένα live εκτός Αθηνών, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Πέραν των συναυλιών, δουλεύουμε όπως είπαμε και πιο πριν πάνω στις νέες συνθέσεις, για την κυκλοφορία της επόμενης ολοκληρωμένης δουλειάς μας.

{youtube}BTbWNnAe-go{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured